Első szóra engedélyezte a tanszékvezető az állatvédelmi kurzus indítását a pécsi egyetemen

Az állatvédelemmel és annak jogi szabályozásával nem árt tisztában lennie a felnövekvő jogász nemzedékeknek. E területen, az országban elsőként, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Polgári Jogi Tanszéke indított képzést, az Állatorvostudományi Egyetemmel karöltve.

Stratégiai együttműködésen alapul a kurzus létrejötte

Lénárdné Dr. Maletics Borbála, a PTE ÁJK tanára még 2021-ben vette fel a kapcsolatot az Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központ vezetőjével, Dr. Vetter Szilviával az együttműködés lehetőségéről, hamarosan pedig a tervek valósággá is váltak. Ebben nagy szerepe volt Dr. Nochta Tibor tanszékvezetőnek is, aki első szóra támogatta az ötletet.

A tanszékvezető a mediaiuris.hu-nak elmondta, úgy gondolta, meg kell ragadni ezt a lehetőséget és csatlakozni, amennyiben lehetséges. A közös munkát nagyszerű dolognak tartja, kiváltképpen azért, hogy egy jogi és egy állatorvostudományi egyetem tud közös kutatásokat folytatni, oktatást végezni.

Komplex képet kaphatnak a hallgatók a hazai és nemzetközi állatvédelemről

Pécsi Tudományegyetem állatvédelmi kurzusának anyaga egy sok jogterületet érintő, komplex téma, aminek feldolgozásában az Állatorvostudományi Egyetem szakemberei is a segítségükre lesznek. A kurzus során órát tart majd a központ vezetője mellett állatorvos és patológus is. A hallgatóknak így lehetőségük nyílik majd arra, hogy

EGY ÁLLATORVOS SZEMÜVEGÉN KERESZTÜL LÁTHASSÁK AZ ÁLLATKÍNZÁS BŰNCSELEKMÉNYÉT.

Az állatvédelmi kurzus tematikája szerint lesz szó például az állattartók kárfelelősségéről, az állatok jogi státuszáról, de foglalkozni fognak az állatok védelméről szóló törvény rendelkezéseiről is. Mindezek mellett kitekintenek majd az állatvédelem nemzetközi vizeire is. Meg fogják vizsgálni, hogy mikben lehetne még tovább fejlődni, vagy hogy melyek azok a pontok, melyekben a hazai szabályozás jeleskedik.

ÉRDEKESSÉGKÉNT PEDIG SZÓ FOG ESNI AZ ÁLLATKERTEKRŐL, CIRKUSZRÓL, ÁLLATKERESKEDELEMRŐL IS.


A jog az állatok barátja is

Dr. Nochta Tibor úgy véli, az emberek feladatul kapták azt, hogy még a jog eszközével is biztosítsák az életnek azt a részét, ami az állatokhoz kapcsolódik.

„Nem uralkodnunk kell az állatokon, hanem úgy kell rájuk tekintenünk, mint az életünk részeire” – mondja. Hozzáteszi: az állatvilággal kapcsolatos dolgok ugyanúgy immanens jogtudatot feltételeznek a jogász számára, mint bármi más. Emellett fontosnak tartja a téma nemzetközi vetületeit is.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

The post Első szóra engedélyezte a tanszékvezető az állatvédelmi kurzus indítását a pécsi egyetemen appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk