A világ hat legtehetségesebb kutyája közé tartozik Max, a magyar eb: Ön is elámul, ha meglátja, mire képes

Olvasási idő:2 Perc, 22 Másodperc

A világ hat legtehetségesebb kutyája közé tartozik Max, a szótanuló kutya. A hároméves border collie fiatal kora ellenére már több mint száz játéknevet képes megjegyezni: nem okoz gondot neki megkülönböztetni a labdákat vagy épp plüssállatokat egymástól, de ha a gazdája, Gyenes Ildikó azt kéri, vigye oda neki a pénztárcát, biztosan nem a papír zsebkendőt veszi a szájába.

Max 2018 decemberében került Ildikóhoz, aki tudatosan választotta ezt az igencsak intelligensnek tartott kutyafajtát. Korábban nevelt már moszkvai őrkutyát, pulit, így – gyakorlott kutyásként – nem félt a Maxben rejtőző kihívásoktól sem.

– Rengeteget olvastam a fajtáról, videókat néztem a neten, ekkor lettem figyelmes John Pilley amerikai pszichológus border collie kutyájára. Chaser több mint ezer szót ismert. Felkeltette az érdeklődésem, hogyan képes tárgyneveket megtanulni egy kutya, ezért Maxszel már az elejétől kezdve foglalkoztam a témában – kezdte lapunknak Ildikó.

Max egy játék szó megtanulása esetén csak és kizárólag azzal az egy játékkal játszhat, gazdája pedig rendszeresen nevén nevezi a tárgyat. A négylábú hét hónaposan már 15 tárgy nevét tudta, erre pedig az ELTE Etológiai Tanszékén is felfigyeltek.

Max és gazdája, Ildikó /Fotó: Papp Niki

– A kutatási alkalmakra mindig egy nagy csomag játékkal érkeztünk. A kutatók különböző tesztfeladatokat találtak ki Maxnek, azt próbálták vizsgálni, vajon tényleg tudatosan választja ki azt a tárgyat, amit kérek tőle, nem csak ráhibázik-e. Egyelőre tart a vizsgálat, mi lehet az oka annak, hogy egyes kutyák képes megkülönböztetni a tárgyakat. Én azt tapasztalom, hogy Max ilyenkor a szaglására és a tapintására támaszkodik. Bár az is érdekes, hogy egy másik kutya játékai közül is képes volt kiválasztani a megfelelőt, az eltérő szag ellenére – magyarázta a gazdi.

Max játékokat, plüssöket, köteleket, labdákat is képes megkülönböztetni, de gazdájának a pénztárcáját is oda tudja vinni, ha ldikó épp egy kis aprót akar adni a futárnak. Szuperképességének köszönhetően a collie-t a világ hat legtehetségesebb kutyája közé választották.

– Minden hétre kaptunk egy bizonyos számú tárgyat és nevet, amit meg kellett tanulni. Max sikeresen vette az akadályokat. A szótanulást természetesen nem hagyjuk abba, hisz ő is és én is nagyon élvezzük ezt a közös játékot – mondta Ildikó.

Kivételes kutyák

Az ELTE Etológia Tanszékének a Scientific Reports folyóiratban publikált kutatása megállapította, hogy bár a kutyák túlnyomó többsége számára küzdelmet jelent az egyes tárgyak, például a játékaik nevének megtanulása, ha szigorúan ellenőrzött körülmények között teszteljük a tudásukat, egy maréknyi tehetséges szótanuló kutya mégis képes láthatóan könnyedén több játék nevét elsajátítani. Bár a border collie-k kétségtelenül tehetségesek, más fajtájú szótudor kutyák is léteznek, például egy yorkshire terrier is bizonyította már rátermettségét e feladatra.

„A cél, hogy megértsük, honnan ered az ember vagy valamely más faj néhány egyedének adott területen mutatott különös tehetsége” – mondta korábban dr. Miklósi Ádám, az Etológiai Tanszék vezetője, aki szerint a kutyákat az emberi környezetben történő evolúciójuk és fejlődésük ideális modellfajjá tett a tehetség, illetve a kognitív képességekben mutatkozó variációk eredetének tanulmányozására.

blikk.hu


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A A világ hat legtehetségesebb kutyája közé tartozik Max, a magyar eb: Ön is elámul, ha meglátja, mire képes bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk