Tündéri fotókon a sóstói vadvédelmi központ koponyasérült mókusa

A Sóstó Vadvédelmi Központ tündéri felvételeket osztott meg Bukfencről, arról a mókusról, aki súlyos koponyasérüléssel került hozzájuk.

Bukfenc a közönségkedvenc

Bukfenc a Sóstó Vadvédelmi Központban nevelkedett, kölyökként komoly koponyasérüléssel került hozzájuk. A vadvédelmi központ mókusai közül egyedül neki kellett maradnia, a sérülés utáni mozgáskoordinációja ugyanis nem javult meg.

magyarallatvedelem.hu

A szabadban könnyű préda válhatott volna belőle és a fákon sem tudna biztonságosan közlekedni. Bukfenc a vadvédelmi központ látogatóinak nagy kedvence, akivel kezdetektől fogva sokat foglalkozik Babos Rita önkéntes.

magyarallatvedelem.hu

Vannak, akik teljesen meggyógyulnak

De nem csak Bukfencről osztott meg tündéri fotókat a vadvédelmi központ közösségi oldalán. A szabadon engedett mókusaik közül Tobit éppen fészekrakás közben figyelték meg a napokban a központtól nem túl messze.

„A mókusok ugyanis több ilyen gallyfészket készítenek, melybe alulról másznak bele. Komolyabb hideg esetén faodvakba és néha mesterséges madárodúkba is behúzódnak” – magyarázzák. Hozzáteszik, nem alszanak téli álmot, szép téli napokon is aktívak és felkeresik dugi éléskamráikat.

A mókusokról

Az európai vörös mókusok, az erdők, parkok és kertek vidám lakói, a természetünk egyik legaranyosabb és legkedveltebb kis emlőse. Ezek a pici rágcsálók egyedi megjelenésükkel és vidám természetükkel mindenki szívét elrabolják.

Jellemzően közepes méretű állatok, testhosszuk eléri a 20-25 centimétert, míg a farkuk hossza akár 15-20 centiméter is lehet. A szőrzetük gyönyörű vörösesbarna árnyalatban pompázik, hasuk viszont fehér vagy krémszínű. Az arcukat pedig meghatározza az ábrázatossá vált kis pofácska, amely mosolyra késztet minket.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

The post Tündéri fotókon a sóstói vadvédelmi központ koponyasérült mókusa appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk