Kutya-macska barátság – Egy jó viszony kezdete

Kemény fába vágja a fejszéjét az, aki kutyát és cicát szeretne együtt tartani. Különösen akkor, ha egyikük menhelyről való, felnőtt. Egy rossz tapasztalatú ebbel, vagy egy igazán makacs macskával nem lesz könnyű dolga a vállalkozó szellemű gazdinak. Van lehetetlen társítás is, de megéri próbálkozni.

A kutyák és macskák testbeszédének ismeretével nem nehéz rájönni, hogy mi a két faj közötti ellenségeskedés fő oka. Ha ebünk a farkát csóválja, az örömöt fejez ki, míg a macskáknál épp ellenkező jelentéssel bír. Ha azonban a cica hanyagul, magasra emelt farokkal oldalog el a kutya mellett, azt ugatós barátunk szintén könnyen félreértelmezheti. Ugyanis a kutyáknál ez a dominancia jele, ahogy az is, mikor a macsek játszó szándékkal, tárt karokkal a fejére ugrik. Rövid ismerkedés után könnyen megértik egymás testbeszédét, így elkerülhetőek a további félreértések. A kutya a macskára falkatagként fog tekinteni.

Az új jövevény érkezése előtt – akár a kutya az, akár a cica – különítsünk el mindkét állat számára egy privát szférát. Eleinte, ha bizonytalanok vagyunk jobb, ha nem találkozik a két kedvenc. Várjunk, amíg az újdonsült kisállat felfedezi saját területét, és korábbi négylábúnk is hozzászokik a szagokhoz. Segíthet az is, ha néha kicseréljük a pokrócukat, így megismerkedhetnek egymás illatával. Az új jövevény kiválasztásakor vegyük figyelembe otthoni kedvencünk természetét, és korát is. Legjobb, ha az újonc fiatal, így bármihez hozzászoktatható, ellenben, ha a társa már idős, szerencsésebb, ha korosabb partnert választunk mellé.

Első találkozásukkor fontos az időzítés, és a figyelem. Nem árt előtte megetetni, és jól lefárasztani a két rosszcsontot, így kevésbé lesz heves a találkozás. Kutyánkat mindenképpen tegyük pórázra, várjunk el tőle néhány engedelmességi mutatványt, és amikor közelítünk a macska területére, ne engedjük, hogy húzzon. Kérjük, hogy figyeljen ránk. A megfelelő jutalmazást se feledjük, hiszen a nyugodt viselkedésért kutyakeksz jár! Ha ebünk nem túl heves nyugodtan közelebb mehetünk a cicához, akár meg is szagoltathatjuk vele, de figyeljük a macska reakcióit is. Nem lenne szerencsés, ha egy hirtelen mozdulattal félelmében kikaparná az eb szemét. Ugatás, félelem, vagy egyéb nem megfelelő reakciók esetén folytassuk az ismerkedést egy másik napon, vagy később, egy újabb kiadós játék után.

Előfordulnak igazán jó szövetségesek, akik a kezdetektől barátok. Biztosan mindannyian találkoztunk már a nagy testű bundás eb, és az egészen pici cica párosával. Ők elválaszthatatlanok lesznek, és sosem fog problémát okozni a különböző jelbeszéd. Olyan esetekkel is találkozhatunk, ahol sosem barátkoznak meg egymással. A próbálkozást azonban ne adjuk fel, egymás elviseléséig eljuttathatjuk a két fajt, még ha a kapcsolat nem is lesz sosem igazán töretlen. Ez esetben sose hagyjuk együtt a négylábúakat, ha nem vagyunk otthon. Zárjuk őket külön szobába, vagy szeparáljunk el saját területet mindkettőnek.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

The post Kutya-macska barátság – Egy jó viszony kezdete appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk