Hazai állatvédelem: jövőbe tekintő eredmények az utóbbi években

Ivartalanítási akciók, civil szervezetek támogatása, törvény szigorítás, edukációs oktatások a gyermekeknek, állatvédelmi szakjogász képzés. Többek között ezeket emelte ki az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság a Magyar Állatvédelemnek eljuttatott  közleményében az elmúlt évek eredményeiből.

Dr. Vetter Szilvia és Ovádi Péter

Közös ügyünk az állatvédelem: az elmúlt évek intézkedései az állatvédelem területén azt bizonyítják, hogy a kölcsönös támogatáson és közös összefogáson alapuló kemény munkának komoly eredményei vannak, azonban a fenntartható és hosszú távú célok eléréséhez további szoros együttműködésekre van szükség.

2021. januárjában megalakult az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központja, majd februárban több mint 262 ezren mondták el véleményüket az állatvédelemről online konzultáció keretében. A konzultáció eredményeképpen egy sor intézkedés valósult meg: első körben létrejött a Nemzeti Állatvédelmi Tanács.

Pénzbeli támogatás a szervezeteknek

Az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek támogatása és munkájának segítése is kiemelt szerepet kapott: 2021. júniusában 67 civil szervezet részesült rendkívüli támogatásban, majd a tavalyi évben 187 civil szervezet részesült a Magyarország Kormánya által meghirdetett 500 millió forintos keretösszegű pályázaton elnyerhető forrásokból. A téli időszakok megsegítése céljából 2021. és 2022. év végén is több mint 200 egyesület vagy alapítvány részesült tápadományban.

Ivartalanítás

Számos sikeres ivartalanítási program valósult meg: a Magyar Falu Program keretén belül több mint 500 millió forintos keretösszegből közel 18 ezer kisállat esett át ivartalanító műtéten. Kihirdetésre került az ún. kóbor állat rendelet is, mely egy hosszú évek óta fennálló joghézagot töltött be, szűkült továbbá a szőrme céljából tartott állatok listája is, az állatvédelmi bírság alapösszege pedig 75 000 forintra emelkedett kedvtelésből tartott állatok esetében.

Jogsi a gazdiknak és edukáció a kicsiknek

Több mint 500 szervezet köteleződött el az állatvédelem ügye mellett az Állatvédelmi Kódex kötelékében, továbbá elindult hazánk legelső állatvédelmi szakjogász és szakállatorvos képzése. Elstartolt az ingyenes Gazdijogsi képzés is, a gyermekek edukációjára koncentrálva pedig már második alkalommal hirdette meg Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos az Állatvédelmi Témahetet.

Btk. szigorítás

Az online párbeszédre adott válaszok egyértelművé tették, hogy az állatkínzókkal és szaporítókkal szemben szigorúbb fellépésre van szükség. 2021 végén az Országgyűlés egyhangúlag megszavazta a Büntető Törvénykönyv állatvédelmi tárgyú módosításait, egyes esetekben akár 5 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak azok, akik állatot bántalmaznak.

Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

2023 februárjában létrejött hazánk egyetlen, állam által alapított állatvédelemmel foglalkozó civil szervezete, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány. A szakemberek által vezetett alapítvány kampányokkal segíti a civil szervezeteket, idén szeptemberben 95 millió forintos össztámogatást jelentett be. Év végéig több mint 30 intézményben, 10 vármegyében tartanak állat-asszisztált foglalkozásokat hátrányos helyzetű gyermekek számára. Számos együttműködési megállapodást kötött mind állami, mind civil szervezetekkel – példa okaként több mint 66 000 polgárőr kötelezte el magát az állatvédelem ügye mellett.

Mit hoz a jövő?

Az elkövetkező időszak is számos további mérföldkövet rejt magában, kiemelt figyelmet fordítva többek között a szemléletformálásra, szaporítók elleni küzdelemre, az állatkertek állatvédelmi tevékenységének támogatására, az ebrendészeti telepek fejlesztésére, az ivartalanítás népszerűsítésére, az állatvédelmi eljárások gördülékenyebbé tételére és a civil szervezeteknek való segítségnyújtásra is.

Forrás: magyarallatvedelem.hu

The post Hazai állatvédelem: jövőbe tekintő eredmények az utóbbi években appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk