Ezért jó, ha megsimogatjuk a kutyát, mielőtt elindulunk otthonról

Olvasási idő:1 Perc, 55 Másodperc

Nincs olyan ember, aki ne szeretné simogatni, kényeztetni a kutyáját. Ez nemcsak a gazdának okoz örömet, miközben a stresszt is oldja, de a kutyának is fontos, különösen mielőtt egyedül hagynánk kedvencünket. Most megtudhatod, miért jó, ha minél gyakrabban simogatod a kutyádat, különösen mielőtt elmennél otthonról – azon túl, hogy ezzel kimutatod a szeretetedet.

 

Azt biztosan tudod, hogy a kutyád egyáltalán nem örül annak, ha magára hagyod. Keresni fog téged, és megpróbálja megérteni, vajon hova tűnhettél. A tudósok szerint kedvencünk akár fél órán át is ugathat és vonyíthat, miután elmentünk otthonról. Természetesen nem maradhatunk egész nap otthon, hogy megakadályozzuk ezt, de azért már tehetünk, hogy az elválás kevésbé legyen stresszes kedvencünk számára.

A simogatás csodákra képes

Már azzal is jelentősen enyhítheted az elválás okozta szorongást, ha egyszerűen megsimogatod a kutyád fejét, és ezt a tudomány is alátámasztja. Egy tanulmányban azt vizsgálták, milyen változások mentek végbe a kutyák viselkedésében, amikor a gazdáik magukra hagyták őket.

A tanulmányhoz tíz kutyát választottak el három percre a gazdájától, két alkalommal. Az első esetben az elválás előtt a gazdik egy percig simogatták kedvenceiket. A második alkalommal a tulajdonosok figyelmen kívül hagyták a kutyákat, mielőtt kimentek. A kutyák végig pórázon voltak, és a kutatók megfigyelték a viselkedésüket és a fiziológiai reakcióikat egyaránt.

 

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a kortizol szintje a kutyák nyálában nem változott, a simogatás hatására nyugodtabbak maradtak és hosszabb ideig. A kutyák így nyugodtabban élték meg a gazdáiktól való elválást. Ugyanakkor a kutatók azt is megfigyelték, hogy az állatok pulzusa alacsonyabb volt, amikor megsimogatták őket elválás előtt, mint akkor, amikor nem figyeltek rájuk.

A kutyát meg kell tanítani rá, hogy egyedül maradjon

A simogatás mellett azért az is fontos, hogy megtanítsuk a kedvencünknek, hogy maradjon otthon, egyedül.

Kezdjük azzal, hogy megtanítjuk a kutyát egy helyben maradni a jelenlétünkben.
Ezután elkezdhetjük megtanítani neki, hogy maradjon ott, ahol van, amikor mi elmegyünk. Kezdjük a kiképzést kisebb távolsággal a szobán belül, majd növeljük a távolságot a házon belül, miközben a távollétünk idejét is fokozatosan növeljük.

Amikor azt látjuk, hogy a kutya már jól viseli a hiányunkat, menjünk el egy rövid időre a lakásból. Fokozatosan növeljük a távolmaradásunk idejét.
Mindig jutalmazd meg a kutyát, ha jól viselkedik, miközben megpróbálod megtanítani valamire. Ezenkívül figyelj oda kedvenced szokásaira, és biztosítsd neki a megfelelő körülményeket, hogy egyedül is jól érezhesse magát.

twice.hu


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
2


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
1

A Ezért jó, ha megsimogatjuk a kutyát, mielőtt elindulunk otthonról bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk