Így utaztasd biztonságosan a házi kedvenced

Olvasási idő:2 Perc, 14 Másodperc

A napokban volt hallható a hír, amely szerint a magyar családok egyharmada tart otthon kutyát, gyaníthatóan a cicák száma is igen magas, így elkerülhetetlen, hogy kedvenceink szállításáról ejtsünk néhány szót. Persze nem mindenki viszi magával kisállatait üdülni vagy kirándulni, de az állatorvoshoz való rövid utazás is tartogathat veszélyeket.

Sokan azt gondolják, elég, ha a kutyát, a cicát berakják a csomagtartóba, vagy épp a hátsó ülésre, és már indulhatnak is. Nem ritka a forgalomban, főleg melegben olyan kutyát látni, amely az első ülésen ülve kidugja az orrát a leengedett oldalablakon, még szörnyűbb, amikor ölebeket vezetés közben a sofőr a combjára ültet.

Ne szállítsuk ölben még az ölebeket sem, mert veszélyes © Thinkstock

Pedig az állatok szállítására is van KRESZ-szabály, bár ab­ban, mint rakományt emlegetik a családi kedvencet. Lényeg, hogy az előírások szerint az utastérben vagy épp a csomagtartóban elhelyezett rakománynak megfelelően rögzítettnek kell lennie, ne veszélyeztesse a biztonságos közlekedést, a személy- és vagyonbiztonságot, illetve ne akadályozza a vezetőt a szabad kilátásban. Márpedig egy ölben ülő vagy épp az első ülésről kikandikáló kutya ennek messze nem felel meg.

De menjünk tovább. Manapság már szerencsére természetes, hogy az utasok elöl és hátul egyaránt bekapcsolják a biztonsági öveket, ugyanakkor nem gondoskodnak a kisállatok hasonló rögzítéséről. Pedig egy erős fékezésnél, nem is beszélve egy ütközésről, a kedvenc is megsérülhet, mi több, súlyos sérüléseket okozhat az utastársaknak. Egy koccanásnál a hátsó ülésen vagy épp a kalaptartón utazó állat olyan erővel csapódhat előre, hogy még az ülésen keresztül is gerincsérüléseket okozhat a gazdinak.

Ülhet a kutya a hátsó ülésen, ha megfelelő hámot visel és rögzítve van © Thinkstock

Mindezek alapján a házi kedvenc utaztatására jó felkészülni. Először is a kisebb termetű álla­tok­nak remek hordozódobozokat lehet kapni, amelyek akár az első ülés mögött, akár a csomagtartóban kényelmesen el­férnek. A hordozó kiválasztásánál ügyeljünk a méretre, a túl kicsi dobozban az állat kényelmetlenül érzi magát, míg egy túl nagy esetében ide-oda csapódhat az út során. Az a megfelelő méret, amelyben felállva meg tud fordulni. Amennyiben a hátsó ülésre helyezzük, biztonsági övvel rögzítsük a dobozt. Kutyák esetében remek hámokat lehet kapni, ezek segítségével a ku­tyus biztonságosan rögzíthető az utazás során. Soha ne használja a nyak­örvet a kutya rögzítéséhez, a hirtelen fellépő erők hatására a kutya megfulladhat vagy ki­törheti a nyakát!

Az átalakított csomagtérben kényelmesen elférnek az ebek © Thinkstock

Nagyobb testű állatokat érdemes a csomagtérben szállítani. Kombi autók esetében kaphatók olyan állítható magasságú rá­csok, amelyek elválasztják az utasteret a raktértől, és bár a kutya kapcsolatban marad a gazdáival, mégis biztonságosan elválasztva, nyugodtan utazhat.

 


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Így utaztasd biztonságosan a házi kedvenced bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk