Kísérlet miatt kutyaként nevelték a farkasokat az ELTE kutatói

Olvasási idő:1 Perc, 15 Másodperc

Álommunka: farkaskutya kölyköket vettek magukhoz az ELTE kutatói azért, hogy kiderítsék, mennyire idomíthatóak.

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói egy egészen elképesztő kísérletet hajtottak végre, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a háziasítás során kialakultak-e „veleszületett” különbségek a kutyák és a farkasok között kezelhetôség tekintetében. A frissen megjelent tudományos publikáció elsô szerzôje, Ujfalussy Dorottya mesélt a Borsnak a vizsgálatról.

Az ELTE kutatói még közös fotózásra is elmentek a farkasokkal © Jardány

HOZZÁSZOKTATTÁK ŐKET A TÖMEGKÖZLEKEDÉSHEZ IS

Tizenhat farkas és tizenegy kutyakölyköt neveltünk kézből pár napos kortól, és rendszeresen teszteltük őket 3 és 24 hetes koruk között – olvasható az ELTE Etológiai Tanszék Családi Kutya Programjának közleményében. A farkaskölykök nevelését és emberi kézhez szoktatását az Etológiai tanszék munkatársai végezték, a kicsik pedig egy úgynevezett állatkoordinációs telepen születtek.

MIVEL AZ EURÓPAI SZÜRKE FARKAS VÖRÖS KÖNYVES VÉDETT FAJ, A VIZSGÁLATSOROZATBAN RÉSZT VEVŐ EGYEDEK TERMÉSZETESEN FOGSÁGBAN SZÜLETTEK, ÍGY SZÁMUKRA AZ INTENZÍV SZOCIALIZÁCIÓ A KÉSŐBBI, FOGSÁGBAN TÖLTÖTT ÉLETÜK MINŐSÉGE SZEMPONTJÁBÓL NAGY ELŐNYÖKKEL JÁR
– mondta a Borsnak Ujfalussy Dorottya. A kölyköket már a szemük kinyitása előtt magukhoz vették a gondozók, akik az első naptól kezdve mindenhova magukkal vitték őket. Az állatok erszényekben, kosarakban utaztak, autóban, villamoson egyaránt.

Erszényben utaztatták őket a villamoson © Miklósi

Ennek köszönhetően a farkaskölykök már pici koruk óta napi szinten találkoztak az emberi környezettel kapcsolatos hangokkal, szagokkal, tárgyakkal. – A gondozók az Etológiai tanszék munkatársai voltak, így munkájukat a kölykök nevelése mellett, ahhoz igazodva tudták végezni – tudatta a szakember.


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Kísérlet miatt kutyaként nevelték a farkasokat az ELTE kutatói bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk