Gazdájával együtt temették el a kőkorszaki kutyát

Olvasási idő:1 Perc, 22 Másodperc

A régészek egy olyan, kőkorszaki kutya maradványaira bukkantak, amelyet egy ember – feltehetőleg a gazdája – mellett temettek el egy, a mai Svédország déli részén fekvő településen. Ez az elhelyezés azt sugallja a kutatóknak, hogy a négylábú nem volt vad: sokkal inkább az emberek között élhetett, körülbelül 8400 évvel ezelőtt.

A szakemberek a Sölvesborg település szomszédságában fekvő Ljungavikenben találtak rá arra a régészeti lelőhelyere, amely az elmúlt tíz évben rengeteg új adattal szolgált a múlt megértéséhez. Többek között már körülbelül hatvan ház maradványaira bukkantak itt, valamint kovakő- és kandallódarabokra. Négylábúakra azonban most először.

A most felfedezett kőkorszaki kutya sírjaFORRÁS: CARL PERSSON/BLEKINGE MUSEUM

Ez az egyik legrégebbi temetkezési hely az országban– mondta Ola Magnell, a svédországi Lund település Nemzeti Történeti Múzeumának munkatársa a LiveScience online tudományos portálnak. – Az ebet jó állapotban őrizték meg az elmúlt évezredek, és egyedülálló az a tény, hogy a kőkorszaki település közepén temették el.

Hozzátette: gyakran az ebből az időszakból származó embereket értékes vagy szentimentális tárgyakkal helyezték örök nyugalomra, és a kutya is talán ezek közé tartozott a gazdája számára.

A TUDÓSOK SZERINT A TELEPÜLÉST NEM SOKKAL AZUTÁN HAGYHATTÁK EL A LAKÓI, HOGY A MOST FELFEDEZETT SZEMÉLYT ÉS KUTYÁT ELTEMETETTÉK.

Körülbelül 8400 évvel ezelőtt az emelkedő tengerszint ugyanis vízzel árasztotta el a környéket. Ezek iszap- és homokrétegeket fektettek a területre, amit a régészek most kiástak, hogy elérjék az alatta fekvő települést, ami azt jelenti, hogy ez a temetés és a kőkorszaki élet többi nyoma több mint nyolc évezred óta először látott napvilágot.

A közös temetkezés a kutya és a gazdája szoros kapcsolatára utalhatFORRÁS: CCO

Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Gazdájával együtt temették el a kőkorszaki kutyát bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk