Állatkínzás vagy jótett zöldségen tartani a kutyát?

Olvasási idő:1 Perc, 33 Másodperc

Szokatlan hevességgel marja egymást két csoport minden lehetséges fórumon, így az interneten is. Az egyik felelőtlen állatkínzásnak, a másik élethosszabbító és -mentő megoldásnak tartja a vegán kutyatartást, azaz, hogy az eb nem kap húst.

Vegánok azok, akik a vegetáriánusokkal ellentétben nemcsak húst, de semmilyen állati eredetű élelmiszert (halat, tejet, tojást és így tovább) nem esznek. Nem vásárolnak olyan termékeket sem – például ruhákat –, amelyek bőrt vagy bármilyen állati anyagot tartalmaznak. A mozgalom legismertebb magyar képviselője a jelenleg Izraelben élő egykori műsorvezető, Steiner Kristóf, aki kistermetű kutyáját, Özgét is vegán étrendben részesíti.

– Ez egy helytelen módszer. A kutya alapvetően húsevő állat attól függetlenül, hogy növényi eredetű táplálékot is fogyaszt, és meg tud emészteni. Erre a kutya őse, a farkas is képes csekély mértékben – reagált a Borsnak dr. Hábor Krisztián. Az állatorvos szerint ennek ellenére sem erőltethetjük rá a mi természetünket a kutyára. – Ha csak növényi étrenden tartjuk, a fehérjéket nem tudjuk olyan szinten, mennyiségben és minőségben bejuttatni a kutya szervezetébe, mint kellene. Ezáltal károsodik az állat anyagcseréje, ami pedig gyengíti az immunrendszert. Így hajlamosabb lesz megbetegedni.

A vegán kutyatartás hívei szerint viszont pont a mai, állati eredetű kutyaeledelek betegítik meg kedvenceiket. Ezekben ugyanis a felhasznált hússzármazékok (bőr, nyesedék, csont, porc) nem minőségi húsok, hanem vágóhídi hulladékok. Ráadásul a konzerv- és száraz tápokat rengeteg mesterséges anyag­gal, aromával, ízfokozóval, színezékkel, állagjavítóval turbózzák fel. Ez egyrészt torzítja a kutya ízlését – azaz rászokik a tápra –, és nem hajlandó más, tartalmasabb ételt fogyasztani. Másrészt a mesterséges anyagok miatt van egyre több kutyának olyan civilizációs betegsége, mint a kóros elhízás, a cukorbetegség vagy a rák.

NEGYEDSZÁZADIG ÉLT A VEGÁN KUTYA

A vegán kutyatartók kedvenc pozitív példája egy Bramble nevű terelőkutya, akit gazdája egész életében csak friss zöldségekkel, rizzsel, hüvelyes növényekkel és élesztőkivonattal etetett. A hús elmaradásából eredő vitamin- és ásványianyag-hiányt így pótolta. Bramble 25 éves koráig élt, akkoriban a legidősebb kutya volt a világon.

 


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Állatkínzás vagy jótett zöldségen tartani a kutyát? bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk