Több mint 14 éve az állatokért küzdenek a Kóborka Túri Állatvédők Egyesületnél

A múlt hét során Dr. Fülöp Erik független országgyűlési képviselővel, A Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat elnökével Mezőtúrra látogattunk a KÓBORKA Túri Állatvédők Közhasznú Egyesület. Az egyesület munkatársai tiszteletre és becsületre méltó munkát végeznek, több mint 14 éve gondozzák és látják el azokat a kutyákat, akik rossz körülmények közül kerültek ki, vagy egyszerűen csak a menhely kapujánál hagyták őket. Természetesen ennek az okairól és a lehetséges megoldásokról is szó esett.

Varga Katalin, az egyesület elnöke mesélt nekünk a történetükről. Mint elmondta, a KÓBORKA Túri Állatvédők Egyesület még 2007-ben alakult, azóta szívükön viselik mindegyik állat sorsát, akik hozzájuk kerülnek.

„Nagyon sok kutya landol itt a telepen, ami még rosszabb, hogy szörnyű körülmények közül kerülnek ki” – mondta Katalin, majd hozzátette, hogy elsősorban az utcára jutott, kidobott kutyáknak adnak szerető otthont a menhelyükön, illetve a gyepmesteri kutyákon segítenek – mindennek viszonyt hatalmas az anyagi vonzata.

Az állatotthon adó 1 %-ból, az önkormányzat segítségével tudja magát fenntartani, azonban a legnagyobb segítséget számukra a német Hundehilfe Piroschka egyesület nyújtja.

„Itt Mezőtúron nagyon szegényesek az állattartási körülmények. Rengeteg háznál nincsen kerítés, a kutyák nincsenek ivartalanítva, minderre még rátesznek egy lapáttal a szaporítók.

Mutatott rá Katalin a problémákra, melyekkel napról napra szembesülnek, de bíznak benne, hogy a jogszabályok szigorításával tehetünk egy lépést előre a hazai állatvédelem területén.

 „Volt olyan, hogy sírva telefonáltak nekünk. Túrkevén vettek egy máltai típusú kutyát, természetesen oltás és chip nélül, sajnos meg is halt az a kutya” – említette ezt az esetet az állatvédő, ezzel rávilágítva arra, hogy mekkora kárt okoznak a szaporítók.

Katalinék a felelős állattartásra is szeretnék felhívni a figyelmet, így ha örökbefogadásról van szó, akkor számos kritériumhoz tartják magukat, hiszen testközelből tudják, hogy egy felelőtlen gazdi mekkora szenvedésnek és kínzásnak teszi ki a kutyákat.

A törvényben is benne van, hogy nem lehet folyamatosan láncon tartani kutyákat, ha valakinél ez felmerül, akkor nem adunk örökbe állatot. Ami hatalmas probléma, hogy az elvárásaink mások mint az igények itt a városban. De mi láncra mi akkor sem adunk ki kutyát, mi megpróbálunk európai szinten működni” – mondta Katalin.

Abban biztosak lehetünk, hogy a KÓBORKA állatotthonban minden kutyának jobb dolga van, mint egy tanyán láncra kötve. Mit sem bizonyít jobban, Katalint meglátva minden kutya arcára kiült a boldogság, a lehető legnagyobb szeretetet biztosítják az egyszer már kidobott, cserbenhagyott állatoknak a menhely munkatársai.

A megoldást a prevencióban látják: minden állatot ivartalaníttatnak és oltatnak, az ezzel járó állatorvosi költségek azonban rendkívül magasak.

About Post Author