Több mint 300 kutyafajta létezik a világon mégis minden kutyatenyésztő és etológus a border collie-t tartja a legokosabb fajtának. Rengeteg teszt létezik ma már a kutyák intelligenciájának mérésére, kivétel nélkül a border collie tarol minden megmérettetésen. Legyen az terelés, frizbi, labdajáték vagy agility biztosan a border collie lesz az aranyérmes, méghozzá laza könnyedséggel.

Egyszer volt, hol nem volt…

A border collie tenyésztésének kezdete a XIX. század elején kezdődött, azonban sokkal régebbi gyökerei vannak. Viktória királynő volt az első jelentős személy, aki felkarolta a colliekat. Az addig „csak” munkakutya külleme is fontossá vált, így azonban kettévált a fajta. Az ISDS támogatta és támogatja ma is a munkakutyákat, a Kennel-club pedig főként a „show” kutyákat, természetesen nem ilyen egyszerű a helyzet. Őshazájában, az angol-skót határvidéken (innen „border”) rendkívül egységes a fajta, a terelésen van a hangsúly, hazánkban azonban megfigyelhető mindkét vonal és azok keveredése is. Hivatalosan 1980-ban fogadták el a fajta standardjét, tehát ebből a szempontból igen fiatal fajtának mondható.
A lángész

A tenyésztők körében csak „kinológiai zseninek” nevezik. Bármely  feladatot kiválóan ellát, jókedvvel, lelkesedéssel. Becsapni nem lehet, de nem is kell. Megfelelő törődés mellett maximálisan alárendeli magát a gazdának és a feladatnak. Alázattal végzik teendőjüket, odafigyeléssel, összpontosítással. Legjobban  játékkal motiválhatóak, amit imádnak (labdák, csipogók). Egyet szem előtt kell tartanunk: rendkívül okosak, megbántani őket nem tanácsos. Gondoljunk mindig arra, hogy ők könnyűszerrel elbánnának velünk hatalmas fogaikkal, mégsem teszik. Akkor mi miért bántanánk őket? A nevelés egyetlen járható útja a szeretet.
Küllemük

Habár nem a legszebb kutyák között tartják számon, intelligenciája lágy külsőt, kisugárzást teremt. Tartása harmóniát sugároz, tökéletesen kiegyensúlyozott. Legelterjedtebb színváltozata a fekete-fehér, de kedvelt még a barna-fehér, trikolor és blue-merle változatai is. Fara nagyon izmos és széles ez is segíti a hibátlan mozgásban és a gyors fordulékonyságban az agility közben. A legnagyobb titokban, gyorsan, mancsát alig emelve, macskához hasonlíthatóan mozog.  Ne hagyjuk figyelmen kívül 50 cm körüli marmagasságát.

Természetük

Emberközpontú, sok odaadást igényel, de ezerszeresen adja vissza szeretetét cserébe. Legfőbb társa az ember, minden óhaját lesi gondos gazdájának, de a kutyákkal is jól kijön, szívesen játszik. Soha nem lehet támadó vagy ideges. Szereti a gyerekeket, kifáradhatatlanul játszik a kicsikkel. Ha elfelejtenénk a napi játékot biztos utánunk hozza szájában a labdát.
Hogyan ápoljuk kedvencünket?

Hosszú szőre ellenére mégsem igényel túl sok törődést. Heti 2-3 alkalommal érdemes átkefélnünk kedvencünket, hogy szép legyen, de ez csupán 5 percet vesz igénybe. A kullancs különösen veszélyes, a bundája miatt nehezen vehető észre, bár egy alapos simogatással kitapogatható, mégis a megelőzésen van a hangsúly. Havi illetve 3 havi készítményekkel (Stronghold és testvérei) megelőzhető a baj. Évi 2-3 fürdetésnél több nem ajánlott, mert elveszti fényét, csillogását a szőre és védelmét is a kutyus bőre. Egy alapos fésüléssel a felületi kosz lepereg.

Kinek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnének szeretni, szeretetet kapni. Törődést igényelnek ezek a kutyusok és nagy a mozgásigényük, amit feltétlenül ki kell elégítenünk akkor is, ha kertes házban lakik a kutya. A labdázás és az agility lételemük, élvezettel csinálják. Dinamikus gazdira vágynak.

About Post Author