Kutyák és a fűtés – Mennyire legyen meleg otthonunkban?

Az évszakok változásaihoz és az időjárási körülményekhez kénytelenek vagyunk alkalmazkodni, ám otthonunk hőmérsékletét ideális esetben mi magunk is szabályozhatjuk. Kedvencünk testhőmérséklete is igazodhat ehhez, de ahogy nekünk, úgy nekik is megvannak a maguk határai. Mi számít hidegnek, melegnek és mire figyeljünk a fűtés beállításánál?

Egy 2018-as felmérés szerint 3 millió gazdás kutya él Magyarországon, vagyis a háztartások közel egyharmadában találkozhatunk egy vagy több ebbel. Az Európai Unió kutyatartásra vonatkozó statisztikája alapján nem sokat változott ez a szám, a 2020-as adatok szerint a hazai háztartások 34%-ában él kutya.

Otthon. Eltérő vélemények övezik e szót, már ami négylábú barátainkat illeti: sokan családtagként tekintenek rájuk, természetes, hogy velük együtt él házon belül, míg mások inkább a kinti tartást részesítik előnyben. Annyi azonban biztos, hogy a téli időszakban minden kutyának szüksége van egy meleg kuckóra, ahol védelmet talál az időjárás viszontagságai ellen. Szerencsésebbek azok, akik bent lehetnek a gazdival, de hogyan hat rájuk a fűtés?

Menjen-e a fűtés, ha nem vagyunk otthon?

A válasz magától értetődőnek tűnhet, de azért érdemes körüljárni a témát, figyelembe véve olyan szempontokat, mint a ház, lakás elhelyezkedése, szigetelése, általános állapota, belső méretei és berendezése. Egy különálló családi házban például valamelyest hűvösebb lehet a klíma, mint egy társasházi vagy panellakásnál, ahol a szomszédos lakásokban folyamatosan megy a fűtés.

A szigetelés rengeteget számít, de ha otthonunk magasabban fekszik, netán árnyékos vagy szeles helyen, esetleg a lakás belmagassága nagyobb az átlagosnál, a fázósabb ebek könnyen megérezhetik a pár fokos hőmérsékletkülönbséget is.

Déli tájolásnál több napfény szűrődhet be az ablakokon, erkélyajtón, teraszon, de ha a nyílászárók nem zárnak megfelelően, a benti meleg szép lassan kiszökhet a réseken. Sorolhatnánk még a feltételeket, de ha jól ismerjük kedvencünket, és odafigyelünk rá, tudni fogjuk, mikor fázik vagy mikor van melege.

Honnan lehet tudni, hogy fázik a kutya vagy éppen melege van?

Emlékezzünk vissza egy olyan alkalomra, amikor bizony megéreztük a hideget, vacogni kezdtünk, talán még a fogaink is össze-összekoccantak. Nos, a kutyáknál is felfedezhetünk hasonló jeleket, ha fáznak: a reszketés, remegés mellett rendszerint megpróbálnak egy védett, meleg kuckót keresni, és ha megtalálták, a lehető legkisebbre húzzák össze magukat. Mint egy briós, ahogy lábait teste alá szedi össze, nózijával szinte bebújik mellső mancsa alá, farkincája helye pedig homlokát érinti. Ha folyton fázik, ne csodálkozzunk azon sem, ha rosszkedvű, szorong, elbújik, kevésbé érdeklődik a napi tevékenységek iránt.

Ezzel szemben alábbi tüneteket mutathatja, ha melege vanlihegésfokozott szomjúságérzet, többet iszik a kutya, fokozott szőrhullásvakarózásnyálzás, élénkpiros színű nyelv, hőemelkedés, de például az is árulkodó jel lehet, ha a kutya a lakás hűvösebb pontjait keresi, vagy fáradékonyabb, a szokásosnál aluszékonyabb.

A kutyák elsősorban lihegéssel tudják hűteni magukat, bár a tappancsaikon és a fülcsatornájukban is találhatóak izzadságmirigyek. Vagyis ha melege van, nedves tappancsnyomokat fedezhetünk fel a padlón, füle kipirosodhat és sajátos illatot áraszthat. Mindezek utalhatnak betegségre is, ezért ha bármilyen szokatlan tünetet észlelünk kedvencünkön, látogassunk el vele az állatorvoshoz!

Télen mégis hogyan lehet melege a kutyának?

Amennyire banális, annyira fontos kérdés, nem meglepő módon itt is több tényező esik a latba: a kutya fajtája, mérete, szőrzete, életkora, egészségi állapota, aktivitási szintje és az egyedül töltött idő mennyisége.

A kölyökkutyáknál például még nem fejlődött ki sem az ellenállóképesség, sem a megfelelő szőrzet a hideg ellen, ezt viszont éppenséggel hátráltathatja, is, ha otthonunkban feltekerjük a termosztátot, hogy „jó meleg” legyen. Az idős kutyák viszont éppen a ritkuló szőrzet, és az immunrendszer védekezőképességének esetleges csökkenése miatt értékelhetik, ha melegben lehetnek.

Egyes kutyafajták alapjában véve fázósabbak, például a kistestű rövidszőrű kutyák (pl. csivava, kis olasz agár, terrierek), az agarak, de a hosszabb szőrűek között is akadnak páran (pl. yorkshire terrier), akik az aljszőrzet hiánya miatt 22-25 C ban is hálásak lehetnek egy pulcsiért, egy polártakarós fekhelyért. Míg egy közepes vagy nagyobb méretű, bundás társuk a szobahőmérsékleten jól érzi magát, netán kissé melege van.

A hidegtűrő fajták esetében sűrűbb vedléssel számolhatunk, ha ugyanazt a hőmérsékletet szeretnénk tartani, mint a meleget kedvelő kedvencünkkel. Egy óriás méretű, masszív testfelépítésű és szőrzetű négylábú, mint egy pásztorkutya pedig még inkább elemében lehet, ha lehűl az idő.

Hogyan hat otthonunk hőmérséklete kedvenceinkre?

Hozzánk hasonlóan kutyánk is képes akklimatizálódni otthonunk hőmérsékletéhez, mely évszakonként nagy változatosságot mutathat. A túlsúllyal küzdő vagy dús szőrzettel rendelkező ebek számára kellemetlen lehet a benti meleg, míg a kistestű, rövidszőrű kutyusok fázhatnak azonos Celsius-fokon. Bonyolíthatja a helyzetet, ha több órán át távol vagyunk otthonról napközben vagy éjjel. Ha adott hőmérsékleten tartjuk egész nap, vagy lejjebb tekerjük, megspórólhatunk némi költséget, de vajon kutyánk is jól érzi majd magát? Hogyan találjuk meg az egyensúlyt, hogy ne legyen sem túl meleg, sem túl hideg?

Milyen az ideális szobahőmérséklet télen a kutyának?

A kutyák általános testhőmérséklete magasabb a miénknél: élettani értéke kb. 38-39°C fok közé esik. Csakúgy, ahogy a mi esetünkben, a kutyák testhője is változhat időnként, több okból kifolyólag, ld. Mennyi a kutya ideális testhőmérséklete?

Belső testhőmérsékletük akár 3-4 C fokkal is magasabb lehet az emberénél, ami azt jelenti, hogy a legtöbbünknél jobban tolerálják az alacsonyabb hőmérsékletet.

előtte tiszta, friss víz

Kényelem otthon – Télen is

Az ideális hőmérséklet fenntartása mellett érdemes megfogadni még néhány jótanácsot is:

  • Válasszunk a kutya testméretének megfelelő, kényelmes kutyafekhelyet, és tegyünk bele egy-két puha takarót. Ha kutyusunk fázós, akkor thermo plédet, ha inkább csak szeret bebújni alá, akkor elegendő egy pamut takaró is.
  • Helyezzünk el több fekhelyet, párnát otthonunk különböző pontjain, így kedvencünk eldöntheti, hol szeretne pihenni. Ha keresi a meleget, akkor az egyik kutyaágyat tehetjük a radiátor közelébe, és védjük alulról is. A padlószőnyeg a szobában, vagy egy vastagabb darab szőnyeg, gyapjútakaró remek szigetelő funkciót lathat el a konyha, előszoba hidegburkolatán elhelyezett fekhely alatt.
  • szobaketrecbe helyezzünk el egy vastagabb párnát, amit nem tud maga alatt összegyűrni egy gombócba, ahogy helyezkedik. Tegyünk rá egy-két takarót vagy párnát, amit elrendezhet kedve szerint.
  • Húzzuk el a függönyöket és redőnyt, hogy minél több napsugár áradhasson be az ablakokon át, így még napozni is tud kedvencünk.

 

  • Ügyeljünk a megfelelő szőrápolásra! Ha kedvencünk kistestű, hosszúszőrű, és nyáron jól érzi magát rövidebb bundában is, télen inkább hagyjuk meg az extra védőréteget. Tartsuk tisztán, fésüljük, ápoljuk, ahogy szőrzete megkívánja.
  • Magasabb szobahőmérséklet mellett használjunk illatmentes párologtatót, amely frissíti a levegőt. Az érzékenyebb kutyák, valamint a légúti problémákkal vagy légzési nehézséggel küzdők (pl. brachycephal – rövidorrú – fajták) esetében a száraz levegő kellemetlen tüneteket okozhat. Szellőztessünk rendszeresen!
  • Hideg időben jól jöhetnek az extra falatok is, hiszen a kutya szervezete is több kalóriát égethet el az optimális testőmérséklet fenntartása érdekében. Az etetéssel kapcsolatosan kérjük ki állatorvosunk és kisállatdietetikus szakember tanácsát, így elkerülhetjük azt, hogy kedvencünk elhízzon, mégis hozzájusson minden fontos tápanyaghoz.
  • Ügyeljünk a külső-belső élősködő elleni folyamatos védelemre. Sajnos manapság már elvétve akadnak olyan fagyos időszakok, amelyek nem kedveznek a kullancsoknak, így a téli hónapokban is támadhatnak súlyos betegségeket okozva. A bolhák pedig kifejezetten szeretik a meleget, védekezzünk ellenük is!

Forrás: kutyabarathelyek.hu

 

 

The post Kutyák és a fűtés – Mennyire legyen meleg otthonunkban? appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk