Mekkora a kutyák vízigénye?

Eleget iszik vajon a kutyám? Egyáltalán: honnan tudhatjuk, mennyi az az “elég”? Általában ezek a kérdések a nyári kánikulában fordulnak meg a gazdik fejében, jó tisztában lenni hát a válasszal!

Víz nélkül nincs élet. Igaz ez a kutyáinkra is, hiszen testük 60%-a víz. Rendkívül fontos tehát, hogy a kutya elegendő mennyiségű vízhez jusson minden nap – ellenkező esetben nagyon hamar a dehidratáltság tüneteit fogja mutatni.

Legyen a kutya előtt mindig friss víz! Szerencsére nem nehéz a dolgunk, ha az itatásról van szó: mindössze annyi teendőnk van, hogy gondoskodjunk arról, hogy legyen lehetősége kedvencünknek inni, amikor megkívánja. A szervezetük megbízhatóan jelzi, ha vízre van szükségük. Ha azonban azt vesszük észre, hogy hirtelen a megszokottnál jelentősen többet, vagy épp kevesebbet iszik a kutya, forduljunk állatorvoshoz!

A nyári melegben fokozottabban kell ügyelnünk arra, nem ürült-e ki az itató edény, hiszen ilyenkor megnő a vízfogyasztása a kutyáknak. Minden gazdi tudja, hogy a kutya lihegéssel hűti magát – ehhez azonban vízre van szüksége, különben nem tudna párologtatni. Arra viszont figyeljünk, hogy ne túl hideg vizet tegyünk kedvencünk elé, főleg, ha az felhevült például egy  játék során. A hűtött víz miatt torokgyulladásos, megfázásos tünetek jelentkezhetnek.

Nem csak a meleg, hanem a hosszabb séták, a nagyobb aktivitás, a sport is megnöveli a vízfogyasztást.

A kutya vízszükséglete tehát függ az aktivitásától és a környezeti körülményektől, emellett természetesen a testmérettől is. Átlagosan minden testsúly-kilogramm után körülbelül 40-50  ml vizet kell innia minden nap. Egy 10 kg-os kutya így körülbelül fél liter vizet iszik meg normál körülmények között. Ez változhat annak függvényében, milyen eledelt fogyaszt kedvencünk: száraz-, vagy nedves tápot.

Hogyan állapítható meg a dehidratáltság?

Az alábbi tünetek észlelésekor gyanakodhatunk a kiszáradásra:

  • Bágyadtság
  • Száraz íny és orr
  • Megvastagodott, sűrű nyál
  • Étvágytalanság
  • Letargia
  • Túlzott lihegés
  • Besüllyedt szemek

A beteg kutyák vízfogyasztása is megváltozik. Hányás vagy hasmenés esetén nagyon fontos, hogy pótoljuk az elvesztett vízmennyiséget, bár ilyenkor gyakran előfordul, hogy a kutya magától nem iszik. Ez esetben egy fecskendővel, cseppenként tudunk vizet juttatni a szájon keresztül a szervezetébe, amíg elérünk az állatorvoshoz.

Forrás: kutyabarathelyek.hu

 

The post Mekkora a kutyák vízigénye? appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk