Miért fontos, hogy a karom megfelelő hosszúságú legyen?

A karom vágása, rövidítése nem tartozik éppen a kellemes feladatok közé. Sok esetben, szerencsére, nincs is szükség rá, mivel a karom természetes kopása megakadályozza, hogy túlnőjön. Ha viszont kutyánk körme valamilyen okból hajlamos túl hosszúra nőni, akkor elkerülhetetlen, hogy közbe lépjünk.

Mitől nőhet túl a karom?

A karom növekedése alkati dolog is lehet, egyes kutyáknak gyorsabban nő, mint másoknak. Idős korban vagy betegség alatt, műtétet követően a kutyák kevesebbet mozognak, ezért a korábban kordában tartott karom túlnőhet. Ha kevesebbet sétálunk betonon vagy aszfalton, az szintén okozhatja túlnövést.

Mikor túl hosszú?

Ha kutyánk karma leér a földre amikor jár, akkor túl hosszú. Ha nem tudjuk biztosan eldönteni, kérdezzük meg az állatorvost vagy a kutyakozmetikust.

Miért fontos, hogy megfelelő hosszúra vágjuk?

A lelógó, túl hosszú köröm kényelmetlen érzés a kutyának, mivel folyamatos nyomást fejt ki az ujjak végére, nyomja a körömágyat. Nyomjuk a körmünk hegyét az asztal lapjához pár másodpercre – érezhető, hogy a körömágyban nyomás keletkezik. Hasonló érzés a kutyánknak minden egyes lépés. A túlnőtt karom miatt a kutya nem tud úgy lépni, ahogy ideális lenne. Hosszú távon a nem megfelelő lépés helytelenül terheli az ízületeket és elváltozásokat okozhat. Emellett pedig balesetveszélyes is. A túl hosszú köröm betörhet, ami fájdalmas, lassan gyógyuló sérüléssel járhat.

Hogyan vágjuk?

A karom kurtítása nem egyszerű feladat. Különösen a sötét körmű kutyák esetében nem látszik, hol van az eleven rész, ezért jobb óvatosnak lenni. Ha nem vagyunk egészen biztosak a dolgunkban, a vágást inkább bízzuk szakemberre (kutyakozmetikus, állatorvos). Ha rendszeres rövidítésre van szükségünk, érdemes megfontolni egy elektromos reszelő beszerzését. Ezzel a kis készülékkel biztonságosan igazíthatjuk megfelelő hosszúságúra kedvencünk karmait.

Forrás: Szalay Adél / Kutyabarát.hu

The post Miért fontos, hogy a karom megfelelő hosszúságú legyen? appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk