Ezért nem lehet soha boldog egy kövér házikedvenc

Olvasási idő:2 Perc, 22 Másodperc

A háziállatok egészségesebbé tesznek minket: bizonyítottan meghosszabbítják az életünket, csökkentik a vérnyomást és az aktívabb életmódot szorgalmazzák a gazdi hétköznapjaiban. A kutatók azonban most megfordították ezt a kérdést. Arra voltak kíváncsiak, hogy vajon mi, emberek is ugyanilyen jó hatással vagyunk az életükre?

Egészségügyi kockázatokkal járhat

Az Association for Pet Obesity Prevention (APOP), azaz az állatok elhízásának megelőzésével foglalkozó világszervezet felmérése szerint az amerikai macskák 60 százaléka, míg a kutyák 56 százaléka túlsúllyal szenved, vagy elhízottnak minősül.
Egyre több kutyát és macskát táplálnak egészségtelenül a gazdáik, így évről-évre emelkedik az elhízott háziállatok aránya, ami olyan egészségügyi kockázatokkal járhat, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a rák vagy a vesebetegség– mondta Dr. Ernie Ward, észak-karolinai állatorvos, aki 2005-ben az APOP megalapítói között volt.

A szervezet az állatorvosokhoz érkező házikedvencek általános állapotát vizsgálva állít össze statisztikákat a testállapot-pontszámok összegyűjtésével, amely az emberek testtömegindexével egyenértékű, a kutyáknál és a macskáknak alkalmazható egység. A kutatók most összesen 1 560 kutyát és 646 macskát vizsgáltak 41 amerikai államban a felmérés során.

Az életminőségük kimutathatóan csökken

Az eredményeket látva a kutatóknak nem volt többé kétsége arról, hogy a gazdák túl sok finom falattal kényeztetik a kedvenceiket.
A háziállatok azonban nagyon szenvednek, amikor túlsúlyosak: egy kövér kisállat egyszerűen nem lehet boldog– magyarázta Dr. Deborah Linder, a Massachusetts-i Tufts Egyetem állatok elhízásával foglalkozó klinikájának (Tufts University Obesity Clinic for Animals in North Grafton) vezetője. – Az életminőségük és élettartamuk kimutathatóan csökken, de jó hír, hogy újra növekedhet, miután helyreáll a súlyuk.

Ha a gazdi nem szeretné, hogy a kedvtelésből tartott állata átlépje a nem kívánt súlykorlátot, Linder szerint azt egy egyszerű teszttel lehet ellenőrizni. Ha azt érezzük, hogy a házikedvenc hátán a bordák közötti rész párnázott, akkor kezdjünk el konzultálni az állatorvossal.
A gazdáknak fontos lenne tudatosítani magukban, hogy az élelmiszer nem egyenlő a szeretettel– magyarázta Dr. Ernie Ward. – Érzelmileg kötődünk a táplálékhoz, például egy születésnap megünneplésekor, és ezt az érzést természetesen átadjuk a háziállatunknak is. Ám ők nem ünnepelnek, csak szeretnek enni.

Érdemes csökkenteni a bevitt kalóriák számát

Linder ezért arra biztatja az állattulajdonosokat, hogy találják meg a háziállatukhoz való kötődés legjobb módját ahhoz, hogy kimutassák a szeretetüket, amely nem mindig egyenlő azzal, hogy jutalomfalatokkal tömjük őket.
Meg kell találnunk a legjobb módját annak, hogy az esetlegesen túlsúlyos házikedvencüket a fogyásra bírjuk, miközben nem vesszük el az örömöt a kapcsolatunkból– mondta. – Csakúgy, mint az embereknél, az állatok táplálkozásában is érdemes csökkenteni a bevitt kalóriák számát, de megtartani a tápanyagokat. Ez a háziállatok esetében sem könnyű feladata.

 

A kutató szerint azonban a kutya- vagy macskaeledel fehérje szintjét, a zsírszintjét, a szénhidrátszintjét, rostjait és adalékanyagait is kordában tarthatjuk, hiszen számos, kifinomult trükk van az állatorvosok tarsolyában.
Ha tudatában vagyunk annak, hogy miként tápláljuk a kutyánkat vagy macskát, talán jobban figyeljük a saját étkezési gyakorlatunkat– zárta gondolatait az állatorvos. – Ezzel végül mindkét fél csak nyerhet.

(Phys.org)


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Ezért nem lehet soha boldog egy kövér házikedvenc bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk