Szívféreggel támadnak a szúnyogok

Olvasási idő:2 Perc, 23 Másodperc

Tüdőrákos tünetekkel, véres köhögéssel járhat egy hétköznapinak tűnő szúnyogcsípés: idén nemcsak brutális szúnyog- és ­kul­lancs­invá­zió van, de a vérszívók szokatlan nyavalyákat is terjesztenek.

Kedvez az időjárás a vérszívóknak: elegendő csapadék és meleg volt tavasszal ahhoz, hogy kikeljenek a szúnyoglárvák, szaporodjanak a kullancsok. A Balatonnál már megkezdték az irtásukat, de többek között Székesfehérváron, Miskolcon, Debrecenben, Szolnokon és Soroksáron is sokan vakaróznak.

Pécsett ázsiai tigrisszúnyogok jelentek meg az elmúlt napokban. A Kínából Európába érkező faj első példányával 2011-ben találkoztak hazánkban. Az akár egy centiméteresre is megnövő, fekete-fehér mintázatú tigrisszúnyog a szakirodalom szerint nyugat-nílusi vírust, dengue-lázat vagy sárgalázat okozhat.

– Ez a faj, akárcsak négy-öt, hazánkban régóta jelen lévő fajtársa, így például a foltos maláriaszúnyog, képes továbbítani ezeknek a trópusi betegségeknek a kórokozóit, de csak abban az esetben, ha előzőleg beteget csíptek meg. Erre hazánkban kevés az esély – nyugtat dr. Majer József, a ­Pécsi Tudományegyetem Ökológiai és Hidrobiológiai Tanszékének tanára. Dr. Rengei Antal állatorvos azonban aggódik.

– Valóra válhat a tudósok ­rém­álma: a 21. század a parazitás megbetegedések ideje lesz – vélekedik a doktor. Egy általa kezelt német juhásszal a szúnyogcsípés révén szervezetébe került és ott kifejlődött szívféreg végzett. – A boncolás után 38 darab, egyenként 30 centis szívférget távolítottunk el az állat szívének jobb feléből. Ez a betegség sokáig csak tőlünk délebbre létezett, ám a felmelegedés hatására már nálunk is megjelentek azok a gyötrőszúnyogok, amelyek egyik állatról a másikra, illetve emberre is képesek terjeszteni ezt a nyavalyát.

– Bár embernél sem a szív-, sem a bőrféreg nem halálos, véres köhögést, komoly fájdalmakat és aggasztó tüneteket okozhat. A szívféreg például a tüdőben olyan gócokat képezhet, amik daganatos megbetegedésnek tűnnek, de az emberi szervezetben kifejlődő bőrféreg 20-30 centis példányainak vándorlásai sem kellemesek. Eddig ismeretlen vagy rég elfeledett kór, netán parazita jelenthet újabb komoly veszélyt a globális felmelegedés hatásai miatt.

Mindenütt van kullancs

Az esős tavasz a kullancsok szaporodásának is kedvez. Ma már lakott területek parkjaiban, kertekben, játszótereken is előfordulnak. Sőt, kutya- és macskatartók számára veszélyt jelenthet, hogy az állat a bundájában beviszi a vérszívót a lakásba, ahonnan aztán a bútorra, majd emberre kerülhet.

A Magyar Kullancsszövetség becslései szerint az állatok 30-50 százaléka fertőzött, többek közt vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, valamint Lyme-kórt terjeszthet. Ezért azt tanácsolják, hogy a kirándulásra a kullancsriasztó mellett kullancseltávolító kanalat is vigyünk. Az Országos Epidemológiai Központ felhívja a figyelmet arra, hogy érdemes ellenőrizni, a kullancsriasztó szer mennyi ideig nyújt védettséget.

Így űzheti el a szúnyogot

Dr. Majer József ökológus szerint a következő trükkökkel tarthatjuk távol magunktól a szúnyogokat.

– Öntsünk egy tálba ­alma­ecetet, s tegyük az ágyunk közelébe. Ez gyorsan odavonzza, de csapdába is ejti a vérszívókat.
– A szúnyogok utálják a narancs-, citrom- vagy vaníliaillatot, ilyen illóolajokat érdemes párologtatni vagy a bőrre kenni.
– Hatásos, ha porrá tört szegfűszeggel megtölt egy zsákocskát, és azt felakasztja az ajtóba.
– A vízgyűjtők, víztározók jó keltetőhelyek a szúnyogok számára, nem érdemes ilyet tartani a kertben.

 

 


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Szívféreggel támadnak a szúnyogok bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk