A kutyák értik, amit mondunk nekik

Olvasási idő:49 Másodperc

Már az ember előtt kialakulhatott a beszéd feldolgozásának agyi háttere – állapították meg az ELTE Etológia Tanszék és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport munkatársai.

 

A kutatás eredményeit nem rég közölte a rangos Science folyóirat. A magyar tudósok a világon elsőként vizsgálták, hogy a kutyák agya hogyan dolgozza fel az emberi beszédet, MRI vizsgálatokat végeztek a négylábúakon.

 

Az egyik kutató az Indexnek elmondta megmérték a kutyák agyi aktivitását, miközben a kiképzőjük beszédét hallgatták. A kutyák dicsérő szavakat hallgattak dicsérő és semleges hangsúllyal, illetve számukra jelentés nélküli kötőszavakat, szintén dicsérő és semleges hangsúllyal. Azt vizsgálták, hogy melyik agyterületek különítik el a jelentéssel bíró szavakat a jelentés nélküliektől, illetve a dicsérő intonációt a nem dicsérőtől.

 

A kutyák akárcsak az emberek a bal agyféltekéjükkel dolgozzák fel a szavak jelentését, míg az intonáció értelmezésére egy jobb féltekei területet használnak. Mindez arra utal, hogy a szavak feldolgozását támogató idegi mechanizmusok már sokkal korábban kialakultak, mint azt eddig gondolni lehetett és nem csak az emberi agyra jellemzőek.


Vicces

Vicces

4


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
138


Unalmas

Unalmas

1


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
57

A A kutyák értik, amit mondunk nekik bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk