Egy kutya találta meg a bronzkori leleteket

Olvasási idő:55 Másodperc

A maradványok nagyjából 3000 évesek.

Még márciusban, sétáltatás közben bukkant izgalmas leletekre egy Morty nevű kutya az észak–csehországi Orlické-hegységben – számol be a ScienceAlert. A kutya gazdája a felfedezés után értesítette a hatóságokat, a régészek pedig utóbb átkutatták a környező területeket. Egyelőre nem kerültek elő újabb maradványok, a szakértők azonban bíznak benne, hogy a föld mélyén további tárgyak várhatnak azonosításra.

A kutatók úgy gondolják, a több karkötőből, 13 sarlóból, két dárda- és három fejszefejből álló leletegyüttes egy áldozatbemutatás kellékei lehettek.

Martina Beková, az Orlické-hegységi Múzeum és Galéria régésze szerint meglepő, hogy ilyen jó állapotú tárgyakra bukkantak, hiszen a korabeliek gyakran töredékeket temettek el, vagy megolvasztották a már nem használt bronztárgyakat. „Ezek a tárgyak gyönyörűek, de a tény miatt, hogy teljesek és jó állapotban vannak, még értékesebbek számunkra” – nyilatkozta Beková.

A kutatók szerint a leletek nagyjából 3000 évesek, ahhoz azonban további vizsgálatokra lesz szükség, hogy kiderítsék, hogyan és miként temették el őket. Annyi feltételezhető, hogy a maradványokat az úgynevezett urnamezős kultúra hagyta hátra.

A térségben egyébként 1953 óta nem találtak hasonló jelentőségű leleteket, így érthető, hogy miért vannak lázban a helyi régészek.

ng.hu


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Egy kutya találta meg a bronzkori leleteket bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk