6 jelzés, amit a kutyád küld, amikor rád teszi a mancsát

Olvasási idő:3 Perc, 37 Másodperc

A kutyák sokszor emelik fel a mancsukat, vagy keresik a testi kontaktust ezzel az egyszerű gesztussal, de számos jelentés rejlik mögötte. Ez a szeretet nyilvánvaló kifejezésétől kezdve a megnyugtatás kereséséig terjedhet, amikor szoronganak.

Ezért szeretnénk elmagyarázni 6 lehetséges jelet, amit a kutya minden alkalommal adhat, amikor mancsával megérint téged.

Hogyan értelmezzük a kutyák testbeszédét

Sok szempontból fontos néhány pontosítást tenni a kutyák testbeszédével kapcsolatban, különösen akkor, ha egy olyan gyakori gesztusról beszélünk, mint a mancsának rád helyezése. Gyakran úgy gondolják, hogy ez a dominancia kifejezésére szolgál, ez azonban nem feltétlenül van így. Sokszor a kutyák testtartását és gesztusait könnyen félreértelmezzük, főként azért, mert hajlamosak vagyunk úgy közelíteni hozzájuk, mintha az emberi kommunikáció jelei lennének, holott valójában nem azok.

Az állat viselkedésének megfigyelése rendkívül fontos, ha pontosan tudni akarjuk, hogy mit próbál kommunikálni. Ez különösen akkor fontos, ha el akarjuk kerülni az olyan problémákat, mint a stressz, a szorongás és legrosszabb esetben az agresszivitás. Egy olyan gesztus, mint a mancs felhelyezése vagy magától való felemelése sokféle dolgot jelenthet. Éppen ezért figyelned kell a kontextusra és más testjelekre, amikor megpróbálod kitalálni, hogy a kutya valójában mit akar mondani neked.

1. Szeretet és öröm

A kutyák többek között úgy fejezik ki a szeretetüket, hogy a mancsukat a lábunkra vagy más testrészünkre helyezik. Ezt egyszerűen azért teszik, mert azt akarják, hogy simogassuk őket – ilyen egyszerű. A mancsukra fekvés a szeretet másik testi kifejezése, amelyet meg kell tanulnunk figyelembe venni, amikor kedvencünk viselkedését értelmezzük.

A farkcsóváláson kívül a kutyák más nyugodt viselkedéssel is kifejezhetik örömüket, például laza fülpozícióval, a hasura fekvéssel stb. Nagyon gyakori, hogy a túlzott izgatottságot összetévesztjük az örömmel, hiszen a körbe-körbe pörgés vagy a hátsó lábakon való megállás nélküli ugrálás olyan gesztusok, amelyek azt jelzik, hogy a kutyában sok a felgyülemlett energia. A tanulság, amit ebből le kell vonnunk, hogy fontos, hogy valóban figyeljünk a kutyánk viselkedésére, nehogy összekeverjük azt a rosszal.

2. Behódolás

A kutyák leggyakoribb viselkedési formái között, amelyekkel szocializálódnak egymással, találsz példát az alávetettségre és a dominanciára. Általában, amikor egy magát alárendeltnek mutató kutya a domináns kutyával tudatni akarja, hogy elfogadja a helyét a kapcsolatban, a hátára fekszik, és esetleg felemeli az egyik mellső mancsát. Ez hasznos információ lehet ahhoz, hogy jobban megértsük, mit jelent ez a cselekvés.

3. Játékra való felkérés

A kutyák különböző módon hívják meg a többi kutyát, hogy játsszanak velük, és a testbeszéd mindegyiknél lényeges szerepet játszik. Az egyik legfontosabb testtartást, amelyet a kutyák használnak, néha “játékmeghajlásnak” nevezik. Természetesen ne feledjük, hogy ezzel nemcsak más állatokat, hanem embereket is hívhatnak.

Ezeken a gesztusokon kívül a kutyák játék közben haraphatnak, ugathatnak, sőt moroghatnak is. Mindezeket a viselkedésformákat az emberek néha félreérthetik és agressziónak vehetik, de valójában nem az. Amikor a játék túl durvává válik, egyértelműen észrevehető, hogy a kutyák megváltoztatják a testtartásukat. Általában merevebbé válnak, és gyorsabban mozognak anélkül, hogy ugrálnának vagy körbe-körbe futnának.

4. Félelem és bizonytalanság

A testi kontaktus az egyik legfontosabb szempont a kutya számára az egészséges kapcsolat fenntartásához és az esetleges problémák kommunikálásához. Valójában az érintkezésen keresztül kommunikálhatják a bizonytalanságot vagy a félelmet, például azzal, hogy ránk teszik a mancsukat. Fontos megfigyelni a testbeszédüket, hogy ezt megállapíthassuk. A fülek lehajtása és az ásítás a szorongás további gyakori jelei.

5. Figyelem

Szőrös barátaink nagy örömüket lelik a társaságunkban, ez nem újdonság. Így amikor elfoglaltak vagyunk, és nem igazán tudunk rájuk figyelni, de ők mégis az osztatlan figyelmünket akarják, különböző módokat találnak arra, hogy tudassák velünk, nem túl boldogok. Természetesen az egyik ilyen módszer az, hogy ránk teszik a mancsukat. Ez együtt járhat más gyakori viselkedési formákkal, mint például az ugatás, a játékok keresése, a bútorokra mászás stb.

Ha azonban azt látjuk, hogy a kutya túlságosan követelőzővé válik, vagy a figyelemfelkeltő viselkedése olyan új szintre terjed, ami már nem egészséges, akkor valami másról lehet szó. Ez arra utalhat, hogy a kutya unatkozik, ami azt jelenti, hogy sok felgyülemlett energiája van, és nincs meg a szükséges szellemi inger, amivel lekötheti magát.

6. Éhség

Egy másik gyakori üzenet, amit a kutyák ezzel a gesztussal próbálnak közvetíteni, nagyon fontos: éhesek. Normális esetben a kutya tudja, mikor van itt az ideje enni, ezért sokféleképpen kérhet ételt. Néha egyes kutyák nyüszítenek egy kicsit, hogy felhívják magukra a figyelmedet, máskor pedig rád teszik a mancsukat. Minden attól függ, hogy te mire reagálsz jobban.

Ismersz hasonló viselkedési formákat a kutyáknál? Mondd el nekünk, hogy a te kutyád általában mit csinál, amikor megérint a mancsával.


Vicces

Vicces

1


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
19


Unalmas

Unalmas

1


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
11

A 6 jelzés, amit a kutyád küld, amikor rád teszi a mancsát bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk