Tényleg megment a kutya, ha baj van

Olvasási idő:1 Perc, 50 Másodperc

Sajnos nem tudunk a kutyák fejében olvasni (pedig de jó lenne!), ezért bonyolult kísérletek sorára van szükségünk, hogy megállapítsuk, vajon mit miért csinálnak. Ezért terveztek meg egy több szakaszos kísérletsorozatot az Arizona Állami Egyetem kutatói arra, hogy rájöjjenek: vajon a kutyák azért mentenek meg minket rizikós szituációban, mert értik, hogy bajban vagyunk, és szükségünk van rájuk, vagy egyszerűen berögzült viselkedésmintákról van szó.

A ScienceAlert cikke szerint a kutyákról kiderült a kísérletek során, hogy aggasztja őket, ha a gazdájuk bajban van, és igyekeznek kimenteni az embert, ha tudják, hogyan kell. Az is biztosnak tűnik azonban, hogy a kutyust legalább annyira motiválja a gazda kétségbeesett kiáltása, mint a lehetőség, hogy jutalomfalatot kap, így valójában elég felemás az eredmény: örülhetünk, hiszen a kutya megment minket, ha tud, de ha már választani kell közöttünk és a jutifalat között, nem olyan biztos a helyzet kimenetele.

A teszteken összesen 60 gazdis kutya vett részt. Az első alkalommal a gazdákat bezárták egy fémdobozba, amit egy, a kutyák számára is nagyon könnyen nyitható ajtó zárt le. A gazdiknak éreztetniük kellett a kutyákkal, hogy idegesek, kétségbeesettek, kiáltozniuk kellett, de nem mondhatták ki a kutya nevét, nehogy az megszokásból reagáljon. A kutyusok egyharmadának sikerült kinyitni az ajtót, ami nem tűnik soknak, de legtöbbjük ugyanúgy megpróbálta a mentést, csak nem tudott hozzájutni a gazdájához.

Abban a kísérletben, amikor jutalomfalatért kellett bemenniük a dobozba, 60-ból 19 kutya találta meg az utat befelé, míg a gazdájáért 60-ból 20 kutya ért be. A 19 torkos kutya közül 16 korábban a gazdáját is „megmentette”. Volt olyan kutatás is, amelyben a dobozban ülő gazda nem volt kétségbeesett, hanem csak nyugodtan olvasott fel hangosan egy könyvből – az állatok itt is megkeresték előbb-utóbb az ajtót, és bejutottak rajta, ha tudtak, de ez a szakértők szerint csak azért lehetett, hogy a gazdájukkal legyenek, és egyébként sem siettek annyira a „mentéssel”, mint korábban, a segítségkérés során.

Amikor a gazdájuk nyugtalan volt, ők is nyugtalanná váltak: többet nyüszítettek és ugattak. Összesen nyolc kutyánál figyelték meg ezt a viselkedést,

egy másik pedig akkor nyüszített, amikor a jutalomfalatot ejtették bele a dobozba.

Néhány kutatást megismételtek, a nyugtalan, segítségkérő szituációban az állatok stressz-szintje állandóan magas volt, míg a nyugodt, olvasó szituációban egyre nyugodtabbak lettek ők is.

24.hu


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Tényleg megment a kutya, ha baj van bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk