Kiderült, hogy hogyan lett a kutya az ember legjobb barátja

Olvasási idő:1 Perc, 27 Másodperc

A szakértőket régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy a kutyák vad őseiből miként nevelt az ember barátságos teremtményeket.

Az Amanda Pendleton, a Michigani Egyetem munkatársa által vezetett csapat megpróbált választ találni a kérdésre – számol be a Phys.org.

Nagyjából 10-40 ezer évvel ezelőtt Eurázsia lakói a helyi farkasokat kezdték el háziasítani. Így váltak a kutyák az első domesztikált állatokká, melyek kezdetekben a vadászatot segítették.

Az új elemzésben a szakértők mai farkasok DNS-ét, 5 ezer éve eltemetett kutyák maradványait és szabadon kóborló ebeket tanulmányoztak. Utóbbi élőlények teszik ki a világ kutyapopulációjának kétharmadát.

A szabad kutyákat azért vizsgálták meg, mert a fajtiszta, tenyésztett egyedek genetikai állományát mesterséges módon befolyásolták az elmúlt évszázadok során. Pendleton szerint a korábbi kutatások hibája az volt, hogy a szakértők sokszor olyan géneket mutattak ki, amelyek nem a kutyák, hanem a tenyésztett kutyák jellegzetességei.

Az új elemzésben a csapat 246 olyan génrégiót azonosított, melyek a háziasításhoz kapcsolódnak. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a genetikai jellemzők a viselkedést, az agyműködést és az egyedfejlődést is befolyásolják. A szakértők szerint felfedezésük a velőléc hipotézist is alátámasztja. Az elmélet azt magyarázza, hogy miért rendelkeznek a háziasított állatok olyan egyediségekkel, melyekkel nem találkozni a természetben.

 

„A velőléc hipotézis azt feltételezi, hogy a házi állatoknál újra és újra megjelenő fizikai jellemzők – a hajlékony fülek, az állkapocs elváltozása, a szín és a szelíd viselkedés – genetikai változásokkal magyarázhatóak, amelyek a fejlődés során bizonyos típusú sejtekben, az úgynevezett velőléc sejtekben hatnak, amelyek hihetetlenül fontosak, és hozzájárulnak a felnőttkori szövetekhez” – mondta Pendleton.

Úgy tűnik, elsőként a szelíd viselkedést befolyásoló változások alakultak ki a kutyákban, majd ezután jelentek meg a fizikai vonásokat, például a pofaformát szabályzó genetikai tényezők.

Ez azt jelenti, hogy a távoli múltban, a domesztikáció hajnalán félelmetes külsejű, ugyanakkor meglepően barátságos állatok kísérték őseinket.

ng.hu


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
1

A Kiderült, hogy hogyan lett a kutya az ember legjobb barátja bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk