Ugyanúgy labdáznak a farkasok, mint a kutyák

Olvasási idő:1 Perc, 22 Másodperc

A kutyák egyik kedvenc játéka a hozd vissza, úgy tűnik azonban, hogy bizonyos farkasok is kedvelik.

A szakértők 13, összesen három alomból származó kölyköt vizsgáltak – számol be az EurekAlert. Az állatok közül három nyolchónapos egyed biztatásra érdeklődést mutatott az eldobott labdák visszahozásában. Az eredmény meglepő, hiszen a kutatók úgy vélték, hogy az ember adta jelek megértésére csak a kutyák képesek.

„Amikor először megláttam, hogy a farkaskölyök visszahozza a labdát, szó szerint libabőrös lettem” – mondta Christina Hansen, a Stockholmi Egyetem munkatársa és a csapat tagja. A szakértő úgy véli, hogy őseink az alapján választhattak ki farkasokat tenyésztésre, hogy azok mennyire bizonyultak együttműködőnek.

Kutatócsoportja azt vizsgálja, hogyan befolyásolja a viselkedést a háziasítás. A tanulmányozáshoz kutya- és farkaskölyköket neveltek 10 napos kortól kezdve, majd változatos viselkedési teszteket végeztek velük.
Az egyik tesztben egy ember, akit a kölykök nem ismernek, eldob egy teniszlabdát a teremben. A kis állatok előtte még nem láttak ilyet. Ezután az ember arra ösztönzi őket, hogy hozzák vissza neki a labdát.
Valójában nem várták, hogy a farkaskölykök szót fogadjanak és apportírozzanak. Az első két alom farkaskölyök nem is mutatott nagy érdeklődést.
A harmadik alomból származó néhány farkaskölyök nemcsak hogy elfutott a labdáért, de reagált is azokra a jelekre, amelyeket egy ismeretlen embertől kapott, és visszaszaladt hozzá a labdával.
Hansen Wheat szerint a kutyák és farkasok közötti hasonlóságok arról informálnak, honnan származnak azok a viselkedések, amelyeket a kutyáknál tapasztalnak. „A kutya háziasításának korai szakaszában lehetett szelekciós előny az a viselkedés, amelyet az apportírozó farkaskölyköktől láttunk” – mondta a kutató.

A csoport egyező körülmények között nevelt fel kutya- és farkaskölyköket, hároméves munkájuk adataival folytatják a munkát, hogy még többet tudjanak meg a két faj viselkedésének különbségeiről és hasonlóságairól.


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
1


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Ugyanúgy labdáznak a farkasok, mint a kutyák bejegyzés először 🐾-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk