Ha a kutya körbe forog, az ősfarkast láthatod

Olvasási idő:1 Perc, 59 Másodperc

Amikor egy kutya körbe forog lefekvés előtt, sokan értetlenül vagy mosolyogva néznek kedvencükre. Na, rájött a dili, fészkelődik, nem találja a helyét, zizi, elzsibbadt a feneke – meg ehhez hasonló gondolatokkal nyugtázzák.
Bizonyára meglepődnének, ha tudnák, hogy azt az ősi farkast látják előbukkanni kutyájukból, amely minden házi kedvenc belső öröksége.  A kinológusok erről sokat tudnának mesélni, de ezt most hagyjuk.

Ha netán eddig nem tudtad, akkor most elmondom, hogy a kutya őse – a tiednek is – a szürke farkas (Canis lupus), sőt, ha 10 kg-nál könnyebb a kutyád, akkor még jó eséllyel a farkassal közös géncsoportot is hordozza magában. Ezért aztán soha ne hergelj egy csivavát sem, nehogy farkasként ugorjon a torkodnak ?

Szóval, visszatérve a körbe-körbe forgáshoz, ez elsősorban egy ősi ösztön jelenlétének kézzelfogható megnyilvánulása.
Abból az időből származik, amikor még a zord természet alkotta négylábú barátaink természetes életterét.

Hogy ezt az egészet jobban megértsd, hunyd le a szemed és képzeld el az akkori helyzetüket.

Falkában járták az erdőt és mezőt, hogy táplálékot találjanak. A legnagyobb nyári rekkenő hőség és a legzordabb téli hideg sem állhat az útjukba, enni kell.
Annál nagyobb a túlélési esélyük, minél inkább ellenállóak a környezetből fakadó veszélyforrásokkal szemben.

Amikor egy kutya körbe forog, akkor a veszély megelőzésének, a túlélés biztosításának ősi rituáléját gyakorolja.

Miért is?

Mielőtt lefekszenek a fűben tesznek néhány kört, hogy lelapítsák, így képezve természetes ágyat a pihenéshez.
Ezzel egyben szagmintával is megjelölik a területet, így azokat a hívatlan látogatókat is távol tartják – kígyók, bogarak és egyéb állatok- amelyek megzavarhatják a pihenést. Kényelmes ágyban, zavartalan környezetben mi, emberek is jobban pihenünk. A kipihent vadász pedig hatékonyabban szerez zsákmányt.

A pihenés zavartalansága mellett az időjárás viszontagságaival szemben is eredményes ez a technika.

A kaparással és körbejárással kialakított mélyedés a földben kiváló természetes légkondi. A föld már néhány centivel a felszín alatt is jelentősen hűvösebb, így a belefekvő kutyát hatékonyan hűti a rekkenő hőségben.

A módszer a téli hidegben és hóban is remekül működik.A körbejárással lapítot hómélyedésbe fekvő állatot az őt körülvevő hóréteg kiválóan szigeteli, védi a hidegtől és széltől.

Fontos megemlíteni, hogy a felsoroltakon túl, a folyamatos körbe- körbe forgás esetenként csak az izgatottság, de akár betegség vagy fájdalom jele is lehet!

A kényszermozgásos tünetek a kutya pszichés betegségére utalhatnak. Kialakulása hasonló, mint ahogy nálunk embereknél is kialakul. Múltbéli  rossz emlékek vagy csak magányosság és elhanyagoltság egyaránt okozhatják.

A lényeg, hogy figyelj és vigyázz a te kis “farkasodra”.

mosthallottam.hu

 


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Ha a kutya körbe forog, az ősfarkast láthatod bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk