Mi lesz az ukrajnai menhelyeken lévő és kóbor állatokkal?

Olvasási idő:46 Másodperc

A magyar állategészségügyi hatóság felkészült az Ukrajnából a tulajdonosukkal hazánkba érkező, az érvényben lévő állategészségügyi előírásokat nem teljesítő (mikrochip-el nem jelölt, oltatlan, vérvizsgálat nélküli) társállatok érkezésére – írja közleményében a NÉBIH. A gördülékeny beléptetés érdekében egy egyszerűsített regisztrációs nyomtatvány kitöltését rendelte el az országos főállatorvos, ami innen tölthető le.

Miután Ukrajna a veszettség zoonózis szempontjából „aggályos ország” besorolásába esik, normál esetben szigorú feltételei vannak a társállatok utaztatásának, ezt a magyar állategészségügyi hatóság a háborús helyzetre és a menekültek várható jelentős számára tekintettel módosította.

Magyarország veszettségmentes státuszának fenntartása érdekében a fentiek szerint beléptetett kutyák, macskák és görények hatósági felügyeletét a területi állategészségügyi hatóság biztosítja majd.

Azonban az ukrajnai menhelyeken lévő állatok tucatjai egyelőre nem tudják elhagyni az országot, és az állatvédő szervezetek attól tartanak, hogy az orosz invázió közepette hamarosan elfogy az élelem, és ellátási problémák lépnek fel.

Ukrajna utcáin mintegy 50 ezer kóbor állat él, országszerte számos menhely dolgozik az állatok megmentésén és elhelyezésén.


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
8


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Mi lesz az ukrajnai menhelyeken lévő és kóbor állatokkal? bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk