Mégsem halt ki: újra felbukkant világ egyik legősibb vadkutyafajtája, az új-guineai éneklő kutya

Olvasási idő:1 Perc, 54 Másodperc

Egy falkányi kutyát fedeztek fel kutatók még 2016-ban, a vizsgálatok pedig igazolták, hogy valóban ennek az ősi vadkutyafajtának az egyedeit találták meg.

Új-guineai éneklő kutyákat fedeztek fel tudósok Indonéziában, pedig eddig úgy tudták, hogy ez a faj már 50 éve kihalt a vadonban, és már csak fogságban lelhető fel – írja a CNN.

Az új-guineai éneklő kutya a világ egyik legősibb vadkutyafajtája, Új-Guinea vadonjában él. Nagyon hasonlít a dingóra, de annál kisebb termetű, általában vörös vagy szürkés színű. Nevét részben élőhelyéről, részben pedig jellegzetes, “éneklő” hangjáról kapta.

Ma kb. 200 új-guineai éneklő kutya él természetvédelmi központokban és állatkertekben, a vadonban azonban már 50 éve nem találtak élő példányt, ezért azt hitték a szakemberek, hogy a faj már kihalt, legalábbis természetes környezetében.

2016-ban viszont egy expedíció során 15 vadkutyára bukkantak Új-Guinea szigetén, az Indonéziához tartozó Pápua tartományban. Két évvel később aztán ugyanaz a kutatócsoport visszatért a területre, hogy biológiai mintákat vegyenek, amelyek kiderítik, valóban új-guineai éneklőkutyákat láttak korábban, vagy egy más vadkutyafaj egyedei voltak azok.

A most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint pedig igaznak bizonyult a feltételezés. A DNS-vizsgálatok ugyanis azt mutatták, hogy a vadkutyák genomszekvenciái leginkább az új-guineai éneklő kutyáéra hasonlítanak. A tudósok szerint a 2016-ban felfedezett kutyafalka nyolc, hosszú évekkel ezelőtt befogott és az Egyesült Államokba telepített új-guineai éneklő kutya leszármazottai lehetnek.

A faj fogságban tartott egyedei ma már egy nagy beltenyészet tagjai, ezért elvesztették genetikai sokféleségüket. Ezért az indonéziai hegyvidékeken felfedezett vadkutyák genetikája csak 70 százalékban egyezik a fogságban tartott rokonokéval.

A kutatók abban reménykednek, hogy a hegyvidéki állatokat és az új-guineai éneklő kutyákat párosíthatják valahogy, valószínűleg spermaminták felhasználásával, hogy a faj újabb generációját tenyészthessék ki.

“Az új-guineai éneklő kutyák ritkák, egzotikusak és olyan gyönyörű hangjuk van, amelyet sehol máshol nem találsz meg a természetben, ezért nem lenne jó elveszíteni ezt a fajt. Nem akarjuk, hogy ezek az állatok eltűnjenek”

– mondta Elaine Ostrander, a tanulmány fő szerzője.

A szakemberek egyelőre tovább tanulmányozzák a vadkutyáktól vett mintákat, hogy még többet tudjanak meg erről a fajról, mielőtt továbbtenyésztenék őket. Szerintük a modern kutyákról és azok tenyésztéséről, valamint a vadon élő kutyafajták háziasításáról is többet tudhatnak meg, ha jobban megismerik az új-guineai éneklő kutyákat.

“Nagyon sok minden, amit a kutyákról megtanulunk, visszatükröződik az emberekre”

– összegezte Ostrander.

szmo.hu


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
1

A Mégsem halt ki: újra felbukkant világ egyik legősibb vadkutyafajtája, az új-guineai éneklő kutya bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk