Előre jelzi gazdája pánikrohamát MissLike, az ország első mentálhigiénés segítőkutyája

Olvasási idő:47 Másodperc

MissLike rendkívül intelligens, és már nyolc hónapos korában spontán jelzést produkált Dorka mellett. Már két éves volt, amikor egyértelművé vált, hogy miért és hogyan jelez – majdnem másfél éven át kitartóan észlelte a pánikroham kezdeti tüneteit, anélkül, hogy konkrét dicséretet, megerősítést kapott volna érte.

A segítőkutyák azonban nem csak ilyen konkrét módszerrel tudnak javítani a gazdáik életén. A NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület elnöke, Mányik Richárd az Euronewsnak elmondta, a kutyák nem ítélkeznek, lelki támaszt tudnak nyújtani a gazdájuknak, és olyan dolgokra is rá tudják venni őket, amire az emberek képtelenek lennének:

„A kutyának szükséges kimozdulni otthonról. És hogyha kimozdulok otthonról a segítőkutyámmal, akkor az emberek jönnek ismerkedni. Ezt pozitív visszacsatolásnak hívom. Ezáltal a sérültek is sokkal könnyebben tudnak a társadalomba beilleszkedni.”

A két-háromszáz vakvezetőn kívül egyelőre csak néhány tucat segítőkutya dolgozik Magyarországon, de a szakemberek folyamatosan képzik az utánpótlást. A következő évtizedekben valószínűleg egyre több ember életét könnyítik majd meg a MissLike-hez hasonló társak.


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Előre jelzi gazdája pánikrohamát MissLike, az ország első mentálhigiénés segítőkutyája bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk