Sokan támadják a gyepmesteri telepet, kegyetlenségekről számolnak be

Felháborodott és éles kritikát megfogalmazó levelek tömkelege születik a battonyai gyepmesteri telep miatt. Az Állatvédőrség is rengeteg bejelentést kap, igaz a kegyetlenségek egyikét sem támasztották alá tanúkkal, bizonyítékokkal.

– Olyanok írnak levelet, akiknek fogalmuk nincs, hogy mi történik, van, hogy külföldről panaszkodnak miattam – magyarázta Gáspár Tamás, a gyepmester, aki Dél-Békésben nemcsak Battonyán, hanem tucatnyi településen csípi el az utcán bóklászó ebeket. Mutatott egy levelet, amit a battonyai jegyző kapott, miszerint felakasztva, vizes hordóba fojtva, baltával fejbe vágva végzik az ebek.

A telepen egy nagy ajtót nyitott ki, bent sorakoztak a kennelek. Mindkét oldalon húsz-húsz hely áll a kutyák rendelkezésére, sőt, néhány olyan ketrec is akad, amit a különlegesen veszélyes egyedeknek tart fenn. Amikor lapunk a helyszínen járt, öt eb volt a gyepmesteri telepen. Némelyik szelíd volt, egy másik is szinte tenyérből evett, ám amikor a fényképezőgép kattogni kezdett, megvadult: vicsorgott, megállás nélkül ugatott.

– Egyesek szerint nem felismerhetők a kutyákról a képek, nem mosolyognak, ülnek nyugodtan. Látható, hogy miért – folytatta. Gáspár Tamás azt mondta, ha bekerül egy négylábú, akkor közzéteszik a világhálón, a gyepmesteri telep blog- és Facebook-oldalán. Emellett az önkormányzati hirdetőtáblákon is, hiszen nem várható el, hogy az idősek a számítógép előtt görnyedve keressék elveszett kedvencüket.

A panaszosok szerint olyan drága, hogy szinte lehetetlen kihozni a kutyákat a telepről. Gáspár Tamás kifejtette, hogy máshol is fizetni kell. Battonyán az állatorvosi díj – chipezés, oltás például – bruttó 8 ezer forintba kerül, a tartásért pedig a megfigyelési idő után naponta nettó 2700 forintot számít fel. Az eb legalább három nap tartási díj ellenében vihető el, az összeget előzetesen kell egy bankszámlaszámra utalni.

– Amit azzal adtak be, hogy altassam el, és a tulajdonos kifejezett, írásba foglalt kérése volt, azt nem lehet örökbe fogadni. Más kutyáknál is való igaz, hogy van altatás egy idő után, két hétig maradhat itt legfeljebb egy négylábú. Ezt egy állatorvos végzi – ecsetelte a gyepmester, aki a magas összegek kapcsán elmondta, hogy etetni, almozni kell az állatokat, fertőtleníteni kell, fizetni kell az állatorvost, ráadásul a szállítás is pénzbe kerül, sok a költség.

Az Állatvédőrség a Facebook oldalán osztotta meg, hogy évek óta rengeteg bejelentést kap a battonyai gyepmesteri teleppel kapcsolatban, amelyek borzalmas kegyetlenségekről számoltak be, de azokat soha senki nem támasztotta alá tanúkkal, bizonyítékokkal. Tornóczky Anita szóvivő elmondta, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberével közösen a napokban ellenőrzést tartottak a létesítményben, és sikerült a feltárt hiányosságokat megszüntetni: a nyilvántartást szigorú számadásúvá tették.

– Született egy olyan megállapodás is, hogy legyen egyvalaki, aki bemegy a telepre, és felteszi a bekerült kutyákról a fotókat a világhálóra, hogy legyen esély az ebek örökbe fogadására. Ennek eredményeként nem is volt az utóbbi hónapban egyetlen altatás sem, az ebek állatvédőkhöz kerültek – folytatta. – Hogy régen mi volt Battonyán, mi történt a gyepmesteri telepen, nem lehet tudni, sosem fog kiderülni. Az viszont biztos, hogy most jól működik, ezért nem is kell a feszültséget szítani. A hatóság és az Állatvédőrség továbbra is ellenőrzi a telepet.

beol.hu

Mit gondolsz erről?
Tetszik
Tetszik

0

Vicces
Vicces

0

Imádom
Imádom

0

Szomorú
Szomorú

1

Dűhítő
Dűhítő

0

Hűha
Hűha

0

A Sokan támadják a gyepmesteri telepet, kegyetlenségekről számolnak be bejegyzés először Kutyás hírek-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk