Kölyök nélkül is teljes életet élnek a kutyák

Olvasási idő:1 Perc, 47 Másodperc

A kutyák ivartalanítása körül igen sok téves információ és elképzelés kering a köztudatban. Amennyiben nem szeretnének kiskutyákat, (nem tenyésztési céllal tartják a kutyát), akkor mindenképpen javasolt az ivartalanítás, akár kan, akár szuka kutya esetében.

Ha már felmerült az ivartalanítás kérdése, nézzünk pár jól ismert, ám téves közhiedelmet amelyek gyakran elhangzanak e kérdésben.

A szuka kutyának élete során legalább egyszer szülnie kell a teljes élethez.

Ez egy téves elgondolás! A kutyák ösztönös lények, a szaporodás és az utódok felnevelése is ösztönös viselkedés náluk. Nem lelki, vagy pszichikai szükséglet ez az ebeknél. Nem vágyódnak utódokra, és nem érzik rosszul magukat, ha nincs. A kutyák nem „kis” emberek, nem úgy működnek, mint mi. Ez egyébként a bénulással járó betegségek esetén is megfigyelhető, hogy a kutyáknak semmilyen pszichés problémát nem okoz, ha például a két hátsó lábuk lebénul, ugyanúgy játszanak, esznek, élvezik az életet.

Az ivartalanítással meg kell várni az első tüzelést.

A kutyák egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése a tejmirigy daganata. Szuka kutyák esetében sokszor ez rosszindulatú formában jelentkezik, és az állat életét veszélyezteti. A tejmirigy daganat előfordulása függ az ivartalanítás időpontjától. Az első tüzelés előtt ivartalanított állatoknál 0,5% a tejmirigydaganat kialakulásának valószínűsége, az első két ivarzás között műtötteknél 8%, míg a második és harmadik tüzelés között ivartalanított szukáknál 26%, a nem ivartalanítottakhoz képest. Ezért lehetőleg az első tüzelés előtt, 6-7 hónapos életkorban ajánlott a nem tenyésztési célból tartott állatok ivartalanítása.

Az ivartalanított kutya elhízik.

Ez nem szükségszerűen következik be. Tudatos táplálással, megfelelő mennyiségű mozgással karban tartható az ivartalanított kutyák testsúlya.

Milyen életkorban érdemes ivartalaníttatni a kutyát?

Szukák esetében elterjedőben van a korai ivartalanítás (6 hetes-3 hónapos kor között) már Magyarországon is. A másik gyakori életkor az ivarérés előtti ivartalanítás (3-6 hónapos kor között). Ezek közül érdemes választani. A korábban felsorolt okok miatt célszerű az ivarérés előtt ivartalanítani az állatot. A nem ivartalanított állatoknál mind a tejmirigydaganat, mind a gennyes méhgyulladás komoly veszélyekkel jár, az utóbbi kialakulása rövid időn belül az állat elhullását okozhatja.

Kanok esetében szintén érdemes a korai ivartalanítást választani, akár már négy hónapos kortól. Itt a heredaganat, és bizonyos prosztata megbetegedések kerülhetőek el vagy orvosolhatóak az ivartalanítással. Itt is igaz, hogy jobb a megelőzés.


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
1


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
1

A Kölyök nélkül is teljes életet élnek a kutyák bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk