Petefészekrák diagnosztizálása kutyák segítségével

A pennsylvaniai egyetem kutatói arra próbálják megtanítani a kutyákat, hogy különleges szaglásukkal észleljék a csendes gyilkosként is emlegetett betegséget annak korai fázisában.

A petefészekrák különösen veszélyes, mivel legtöbbször túl későn diagnosztizálják, így a beteget már nem lehet megmenteni. A korai felismerés az út a gyógyuláshoz.

Számos beteg járul hozzá vér- és szövetmintákkal a kutatásokhoz, így jelenleg három kutya dolgozik azon, hogy az eléjük tett mintákból kiszimatolják a rákra utaló vegyületek jelenlétét.

Amennyiben a kutyák képesek elkülöníteni a speciális kémiai jeleket, a közeli Monell Chemical Senses Center kutatói elkezdhetnek dolgozni egy olyan elektromos szerkezeten, amely képes érzékelni ugyan azt az összetevőt, melyet az állatok korábban már jeleztek.

“Ha a kutyák meg tudják csinálni, akkor vajon a mi elemző műszereink is képesek lesznek ugyan arra a teljesítményre?” – mondta George Preti, a Monell szerves kémiával foglalkozó tudósa.

Évente több, mint 20,000 amerikai nőnél diagnosztizálnak petefészekrákot. Azoknál, akiknél még a kora fázisban elkezdik a kezelést 90%-kal nő a túlélési esély. Mivel azonban a tünetei túlságosan is általánosak – súlygyarapodás, puffadás, székrekedés -, ezért a legtöbb esetben már túl későn veszik észre a komoly bajt.

“Az esetek közel 70 százalékában akkor veszik észre a betegséget, amikor a rák már túlságosan elterjedt. – mondta Dr. Tanyi János onkológus, aki betegeivel szintén részt vesz a kutatásokban. – Azoknak a nőknek a száma, akik túlélik a kritikus 5 évet, nem haladja meg a 40 százalékot sem.”

Philadelphiai kutatók korábban már arra a megállapításra jutottak, hogy a petefészek rák jelenléte megváltoztatja a test természetes szagát, 2004-ben pedig brit kutatók felfedezték, hogy a kutyák képesek kiszimatolna a húgyhólyagrákban szenvedők betegségét azok vizeletének szagából.

Dr. Leonard Lichtenfeld helyettes főorvos elmondta, a kutatások még jó pár évet igényelnek, jelenleg még semmi jelentős áttörést nem értek el. “Ha megtaláljuk a petefészekrák “ujjlenyomatát”, akkor akár egy rutin vér- vagy vizeletvizsgálat során is kimutatható lesz, és akkor nagyobb eséllyel tudjuk megmenteni a betegeket.”

Mit gondolsz erről?
Tetszik
Tetszik

1

Vicces
Vicces

0

Imádom
Imádom

0

Szomorú
Szomorú

0

Dűhítő
Dűhítő

0

Hűha
Hűha

0

A Petefészekrák diagnosztizálása kutyák segítségével bejegyzés először Kutyás hírek-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk