Az EB OVO 2010-ben egy olyan világban alakult, ami sokban különbözik napjainktól. A Facebook még csak gyerekcipőben járt, nem volt ismert a “kommentháború” vagy a “kanapé harcos” fogalma, nem voltak online kutyás csoportok, nem volt hírdömping, nem volt ennyire hozzáférhető az információ. A családi kutyázás infrastuktúrája sem volt a maihoz hasonlítható, nem volt kutyauszoda, kutya-együttélési tanácsadó, sem kutyák számára sör vagy torta.

 

De már akkor is volt kutyák iránti szeretet, tenni akarás és közösségi erő. Éppen ezért alakult az EB OVO Egyesület 10 éve, hogy reflektáljon az akkori “pórázrendeletre”. 

 

Jelezni akartuk, hogy itt vagyunk! 

 

És vannak gazdák, akik családtagként tekintenek a kutyájukra, ezért szeretnének mindent megadni neki: a szabad mozgás örömét és, hogy mindenhova velük tarthassanak. Ne származzon hátrányom abból, hogy kutyám van!

 

A kutyatartók jelentős része úgy értelmezte a “pórázrendeletet”, hogy pont a fent említett szabad kutyázás fogalmát veszélyezteti.  Az EB OVO először azt térképezte fel, hogyan működhet az új szabályozás életszerűen. Az országos rendeletet az önkormányzatoknak kellett felügyelni, így vált lehetségessé, hogy különböző kerületek vagy városok másképp reagáltak a rendeletre. 

 

Az EB OVO lokális szervezetként alakult, tagjai a Szabadság téren kutyázó gazdikból állt, és elsősorban az volt a céljuk, hogy a szabad parkhasználat megmaradjon a Szabadság téren a négylábúak számára is. De amikor sok tenni akaró, kreatív gazdi találkozott, akkor szárnyra kapott a közösség és egyre több projekt jött létre, amely a városi kutyázás alapjainak tekinthető ma Budapesten.

 

A civil projektek mellett az EB OVO elkezdett több önkormányzattal is együttműködni. Próbálta a városi vagy a kerülti vezetőket segíteni abban, hogy elérjenek a kutyásokhoz, hogy megismerjék a azok véleményét és integrálják a várostervezés munkájába.  Megmutatta, milyen eszközökkel segíthetik feloldani a “kutyások” és “nem kutyások” közötti feszültséget és konfliktusokat.

 

Az EB OVO első 10 évében rengeteg eredményt tudhatunk magunkénak. Közösségi park takarítások, etikai kódex, több kiadvány készítése (Erdőben kutyával, felelősséggel. Szabad kutyázás kézikönyve. Közösségi kutyás tervezés. EB OVO kutyafuttató típusterv. EB OVO iskolai projekt tervezet a békés együttélésért. Az EB OVO javaslattétele Budapest kutyás stratégiájára.), rendezvények (EB OVO Piknikek a Szabadság téren, Együtt PLACC-ok a Frankel Leóban) és közös projektek önkormányzatokkal (Gondos Gazdi – XIII. kerület, Erzsébetvárosi Felelős Gazdi – VII. kerület, Óbudai Felelős Gazdi program – III. lerület, XIV. kerület ,Gárdony, Városliget). 

 

Az önkormányzatokkal való együttműködésünk során volt alkalmunk olyan formabontó ötleteket életre hívni, mint a nyugdíjas és iskolai programunk, vagy a “Trénert a futtatóba!” projekt. Több sikeres kampányunk is volt, mint például a “Kutyád is bejöhet” matrica projekt és az “Én felveszem!” kampány. Felsorolni is nehéz, mennyi mindenben vettünk részt, mindig is szem előtt tartva a fejlődést, az edukációt és az integrálást.

 

Volt alkalmunk közösen dolgozni több társszervezettel, sőt segíthettük más egyesületek megalakulását és támogattuk munkájukat az EB OVO szellemiségének továbbadásával.

 

Az EB OVO 10 éve alatt nagyon sok önkéntes és egyesületi tag fordult meg a csapatunkban. Az alapot mindig Csonka Berta, alapító elnök jelentette. Köré csoportosulva, hozzá csatlakozva alakult és formálódott az EB OVO a tenni akaró, bajba jutott vagy épp jó ötlettel rendelkező kutyásokból.

 

Berta két elnöki ciklus végeztével, azaz 10 év után átadta az elnöki pozíciót, amit a jövőben az elnökség vált fel.

 

Ennél a pontnál kellett az új elnökség tagjainak végiggondolni, hogy hogyan tovább.

 

Babos Juditra, Császári Flórára, Vass Viktóriára és Fehér Zsuzsára az a kihívás várt, hogy milyen irányba kormányozza tovább az EB OVO hajóját. Az elnököt felváltó elnökség hogyan intézze mindennapos ügyeit, hogyan működjön a szervezet, milyen témákkal foglalkozzon az EB OVO.

fotó: vauvau.hu Kiss Csanád

Abban voltunk biztosak, hogy az elmúlt 10 év munkáját nem az eddig megszokott módon szeretnénk folytatni. Szerencsések vagyunk, mert ma már nagyon sok lokális kutyás facebook csoport van, ahol a gazdik a közösség erejével, együtt tudnak tenni a felelős kutyatartás lehetőségének megteremtéséért. Szerencsések vagyunk, mert ma már rengeteg kutyaiskola, kutyaegyüttélési tanácsadó, szakértő, fejlesztő, coach foglalkozik a kutya-gazdi kapcsolattal, így mindenki kiválaszthatja az ő tulajdonságaihoz leginkább illőt. Szerencsések vagyunk, mert rajtunk kívül rengeteg kutyás egyesület dolgozik eredményesen azért, hogy a felelős kutyatartás evidencia legyen a gazdik és a városvezetők számára. Szerencsések vagyunk, mert a kutyáink számára már elérhető a torta és a sör is.

 

És igen, szerencsések vagyunk! Mert egy olyan Magyarországon élünk, ahol ha a járványügyi korlátozások miatt felmerül, hogy nem lehet 20:00 után kilépni az utcára és így a kutyasétáltatás lehetőségét veszélyezteti a szabályozás, akkor nem egy kutyás egyesület lép fel az ellen, hogy ez élhetetlen helyzetet teremt a felelős állattartók számára, hanem az összes. Mi mind együtt elértük azt a célt 48 órán belül, hogy a rendelkezést hozók számolnak és tekintettel vannak a kutyásokra. 

 

Ennek a társadalmi változásnak a létrejöttében nagy része volt az EB OVO-nak, mert “A kutyám én vagyok”.

 

Az EB OVO mindig is a nyitottság, az útkeresés és a fejlődés műhelye volt. Mindezt mi a kutyánk segítségével érjük el, ehhez a gazdi létünk és a kutyák szeretete adja a motivációt. Ezért az új elnökség: Babos Judit, Császári Flóra, Vass Viktória és Fehér Zsuzsa azt a célt tűzte ki magának, hogy az EB OVO eszmeiségét továbbvíve lezárja az elmúlt 10 évet, hogy egy új lapon, új fejezetet kezdve, megújítsa az EB OVO-t.

 

Folytatjuk. EgyüTT.

About Post Author

eredeti cikk