Vajon a macska megismeri a gazdáját? Igen, de nem az alapján, hogy nézel ki

Más háziasított állatokkal ellentétben a macskák nem ismerik el az embert felettesükként. Úgy gondolnak ránk, mint egyenrangú félre. Ha ezzel tisztában voltál, talán az sem lesz számodra olyan meghökkentő, hogy cicád nem ismeri fel az arcodat. Ennek ellenére azonban nagyon is tisztában van vele, hogy te közelítesz-e hozzá vagy egy idegen.

A macska megismeri a gazdáját, ehhez kétség sem fér. Egy emberi arc azonban olyan nekik nyugalmi helyzetben, mint bármelyik másik. De nem kell őket egy percre sem félteni, a szag és a hang alapján ugyanúgy különbséget tudnak tenni közöttünk. Még az sem számít, hogy szereted váltogatni a parfümjeidet. Ideje örökre megcáfolni a mítoszt, miszerint nem érdekeljük őket!

Nekik mi mind ugyanúgy nézünk ki

Egy macskatulajdonos számára egyáltalán nem meglepő, hiszen első kézből tapasztalja, hogy igenis felismerik az embereket. A legtöbb macskaféléknek még kedvenc személye is van, aki felé a ragaszkodásukat sem restek kimutatni.

A Journal of Vision által ismertetett tanulmányban 12 cicát teszteltek, hogy felismerik-e saját gazdáikat. A macskák mindössze 54%-a ismerte fel tulajdonosát pusztán látásból, mivel az emberi arcok között nagyon kevés esetben tudnak különbséget tenni, nekik mi mindannyian nagyon hasonlóan nézünk ki. Ennek az egyik oka az, amit a bekezdésben is említettünk már: szerintük mi egyenrangú, velük azonos fajok vagyunk, akik kicsit nagyobbra nőttek. Sokat gondolkodtunk már azon, hogy vajon zavarja-e őket, hogy ilyen bumfordiak és ilyen ügyetlenek vagyunk? Ha igen, ez biztosan nem volt elegendő ok arra, hogy megszakítsák a kapcsolatot ezalatt a néhány ezer év alatt.

Azt azonban biztosan megfigyelted már, hogy a legtöbb esetben ezek a szőrös kis gézengúzuk az emberekhez is és a fajtársaikhoz is nagyon óvatosan közelítenek. Ez valószínűleg azért van, mert a macskák hosszú ideig emlékeznek a rossz tapasztalatokra. Valamint az is nagyon érdekes, hogy milyen nagy mértékben számít nekik az első benyomás. Ha két szomszédos macska összevitatkozik az első találkozáskor, emlékezni fognak rá: ez egy nagyon egyszerű, ám hatékony önfenntartó eszköz.

A gazdihoz való kötődés kialakulásáért és a könnyű felismeréshez pedig az orrukat és a fülüket használják. Más állatokat és minket is ezen két érzékszerv segítségével ismernek fel.

Messzelátók és még a színek dekódolása is gondot okoz számukra

Képzeld el, hogy megkérnek arra, hogy írd le valakinek az arcát. Gondold át, hogy milyen jelzőket használnál és milyen vonásokat írnál le velük. Valószínűleg szót ejtenél a bőrtónusról, a szem- és hajszínről, az esetleges megkülönböztető jegyekről. A macskák retinájában két kúp található, az emberkében három. Így a cicák szeme kevésbé hatékonyak a színek dekódolásában. Ez azt eredményezi, hogy számukra lehetetlen lesz az emberi arcok pigmentáció alapú felismerése.

Ennek a tetejében természetüknél fogva messzelátók. Ezt a vadászathoz és a túléléshez fejlesztette tökélyre az evolúció, hogy messziről is belássák az előttük lévő terepet. Közellátásuk meglehetősen homályos. Ez megnehezíti a számukra a kiemelkedő orr, a jellegzetes áll vagy a különböző tetoválások, hegek, anyajegyek felismerését. Hogy a textúrát meghatározzák, hozzá kell dörzsölniük magukat az alanyhoz.

A macska megismeri a gazdáját a hangjáról és az illatáról

Az Animal Cognition tesztjében három éneksávot játszottak le: az egyik a gazdié volt, a többit idegen hangok alkották. A macskák 75%-a reagált gazdája hangjára, figyelmen kívül hagyva a többit. Vannak azonban határok. Sok cicával előfordul, hogy nagy tömegben vagy hangzavarban nem tudja bemérni a tulajdonos hangját. A hangerő az egyik legfontosabb tényező ezekben az esetekben; ha erőteljesen, nem lágyan szólsz ilyenkor a cicához, jobb esélyed van arra, hogy reagáljon a hívásodra.

Sokakkal előfordul, hogy biztosan tudják, hogy a macska hallja őket, mégsem reagál rá. Ennek nagyon egyszerű oka van, és nem, nem azért, mert ignorálnak. Amikor a cica felnő, a mama helyett a gazdi veszi át a védelmező szerepet. Ha meghallja a hangodat, akkor tudja, hogy biztonságban van, amit nyugtáz is magában. Természeténél fogva nem érzi szükségét ebben az esetben, hogy odamenjen hozzád. Sokszor kitértünk már erre, de ne várjunk tőlük olyan viselkedést, mint a kutyáktól. Két merőben eltérő jellemről van szó.

Kedvenceink orrában körülbelül 80 millió szagreceptor található; ez 20-szor több, mint miénk. Minden embernek van egy megkülönböztethető illata a macskák számára. A parfüm és különböző illatosított kozmetikumok sem nyomják el ezt a semmihez sem fogható illatot. Az azonban megeshet, hogy ha megváltoztatod hirtelen a parfümödet, az felkelti szőrös kis barátod figyelmét is. Remek memóriájuknak köszönhetően szívesen felvesznek a repertoárjukba bármilyen új illatot, ami a gazdihoz köthető.

The post Vajon a macska megismeri a gazdáját? Igen, de nem az alapján, hogy nézel ki appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk