A schnoodle kutyafajta eredete, nevelése, tartása és jelleme

Hazánkban még nem annyira elterjedtek az ún. hibrid kutyák, de Amerikában és a nyugat-európai államokban rövid időn belül igen divatossá váltak ezek a design-kutyáknak is nevezett ebek. Ilyen a schnoodle is, mely szintén két fajta előnyös tulajdonságait egyesíti, így egy igen barátságos kis kedvenc válhat belőle bármelyik családban.

A schnoodle eredete és jellemzői

Ahogy a bevezetőben is említettük a cockapoo-hoz hasonlóan, a schnoodle is két kutyafajta keresztezéséből született meg, amelyet aztán úgy tenyésztettek, hogy mindig meghagyták azokat az egyedeket, melyek a kedvező tulajdonságokat hordozták, egészen addig, míg stabillá nem vált a kutyafajta, mind a külső, mind a belső tulajdonságaiban. Ahogy négy másik designer kutyánál (a labradoodle-nél, a golden doodle-nél, a maltipoo-nál és a cockapoo-nál), úgy a schnoodle-nél is az egyik felmenő az uszkár, mely számos jó tulajdonsággal bír. A schnoodle esetében a másik kutyafajta, aminek a keresztezésével ez a kutyafajta létrejött, az a schnauzer, amelynek szintén számos jó tulajdonságát ismerjük. Az 1980-as évektől tenyésztik.

schnoodle

A schnoodle tehát kedvezően ötvözi az uszkár és a schnauzerek tulajdonságait: a schnauzer egy igen okos, intelligens, erős akaratú, ám csendes, hűséges, míg az uszkár szintén okos, kitartó és mozgékony kutyafajta.

Az így kitenyésztett schnoodle egy sportos, engedelmes, az emberhez a végletekig ragaszkodó kutya, mely családi kutyának is tökéletesen megállja a helyét, gyerekek és idősek mellé egyaránt. Idegrendszerük stabil, kedvező egészségügyi mutatókkal rendelkeznek, sok helyen terápiás kutyaként alkalmazzák őket. Az uszkárok azon kedvező tulajdonságát is örökölték, hogy nem hullajtják a szőrüket szinte egyáltalán, sőt szőrük hypoallergén, vagyis egyáltalán nem allergizál. Allergiásoknak ideális választás lehet!

Méreteit tekintve átlagos testsúlya 22 kg körüli, magassága pedig 25 és 38 cm között változik. Színeikben változatosak, hiszen a feketétől a szürkén és barnán át a világosabb színekig egyaránt vannak, sőt olyanos is léteznek, melyek több színben pompáznak. Ápolását tekintve nem igényel túl sok gondozást, bár szőrét rendszeresen kefélni szükséges. Szemét és fülét ajánlatos tisztán tartani, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

A schnoodle temperamentumára jellemző a játékosság, az intelligencia, jó megfigyelő és jó védelmező kutya, mozgékony, energikus. Ugyanakkor makacs természete miatt csak kemény kezű gazdiknak való!

Mivel más háziállatokkal nem igazán jön ki, így például a macskákkal sem, ezért legjobb, ha olyan helyre választjuk, ahol ő az egyedüli háziállat a családban.

A schnoodle nevelése

Mivel a schnoodle nagyon intelligens, ezért jól képezhető, sok parancsot képes megjegyezni. Elegendő 5-15 alkalommal elismételni neki a vezényszavakat, és a schnoodle már meg is jegyzi. Öröm tanítani! Egyetlen dologra kell odafigyelni: mindig legyünk velük következetesek, mert csak így fog nekünk engedelmeskedni. A napirendjében is legyünk következetesek és szabálykövetők, mivel nem kedveli, ha a napi rutinja szétesik. Nehezen tolerálja a sok vendégeskedést, a jövés-menést, a rendszertelenséget. Ugyanakkor remek lelki társai bármely embernek, könnyen ráhangolódnak a lelkiállapotunkra.

Játékos fajta, sokszor igyekszik felhívni magára a figyelmet, szerinte egy kis játék mindig jól jön! A nagy szigorúságot viszont nem kedveli, érzékeny lelkületű kutya, ezért inkább alkalmazzunk náluk pozitív megerősítést. Közösségi, társasági lény, élvezi az emberek és más állatok társaságát. Ne hagyjuk magára hosszú időre!

A schnoodle nem egy ugatós kutyafajta, hiszen csak keveset ugat, főleg akkor, ha fel szeretnl kelteni a figyelmet, unatkozik, esetleg fél valamitől. Ennek ellenére kiváló házőrző! Remek a hallása, és a területe védelmét kiemelkedő feladatának tekinti.

schnoodle

Kicsi korában hajlamos a rágcsálásra, mint a legtöbb kölyökkutya, ez nem veszélyes, csupán játékból harapdál, de jó, ha minél hamarabb leszoktatjuk róla.

A schnoodle csupán átlagos ragadozó hajlammal rendelkezik, vagyis nem jellemző, hogy megkergessen egy macskát vagy más kisebb állatot, ugyanakkor időnként előfordulhat. Ha megfelelően neveljük, akkor ennek az ösztönnek az előretörése minimálisra szorítható.

A schnoodle nem a legjobb választás, ha lakásban szeretnél kutyát tartani, ám ha biztosítod számára az elegendő mozgási lehetőséget minden nap, akkor elvan a lakásban is.

Terápiás kutyaként is megállja a helyét a schnoodle, természetesen csak megfelelő kiképzést követően, de bátran választható segítő célok végrehajtására is.

A schnoodle betegségei

A schnoodle nem hajlamosabb betegségekre más kutyáknál, de természetesen mint minden kutyafajtának, neki is vannak jellemző betegségei, melyek miatt orvosi ellátásra lehet szüksége. Ilyen egészségügyi problémája lehet a szürkehályog, az epilepszia, a cukorbetegség, gyomorcsavarodás, térdkalács-ficam. A szőrét rendszeresen ápolni kell, néha nem árt egy nyírás sem. A körmeit rendszeresen vágni szükséges.

A schnoodle hízásra hajlamos kutya, ezért ezt minden gazdinak szem előtt kell tartania. Éppen ezért fontos a sok mozgás, és az étkezésére is oda kell figyelni. Naponta kétszer etesd, jó minőségű kutyatáppal. Folyamatosan figyeld a kutya súlyát, és ha nagyobb elváltozást észlelsz, vidd állatorvoshoz. Nem árt kidolgozni egy étkezési és mozgási tervet, hogy csökkentsd a hajlamát az elhízásra.

A schnoodle-k átlagosan 10-15 évig élnek.

Egyszer fialnak évente, a vemhességi ideje 60-64 nap. Általában 3-6 kutyakölyök látja meg a napvilágot. Légy körültekintő a vásárlásnál, olyan helyről vásárolj, ahol nem szaporítják túl a kutyákat (pl. többször fialtatnak egy évben). A nőstények általában kisebbre nőnek, mint a hímek.

A A schnoodle kutyafajta eredete, nevelése, tartása és jelleme bejegyzés először Dogmania.hu – Kutya Mánia-én jelent meg.

About Post Author