Fogkő eltávolításra vittek állatorvoshoz egy kutyát, erre kihúzták 11 fogát

Olvasási idő:2 Perc, 40 Másodperc

Egy olvasó kereste fel a Pécsi Újság.hu-t azzal a meghökkentő történettel, hogy elvitte a kutyáját az egyik pécsi állatorvosi rendelőbe azért, hogy az állat fogairól eltávolítsák a fogkövet. Azonban a kezelés nem várt fordulatot vett, a kutya 11 fogát húzták ki.

– Azért vittük el ötéves kutyánkat, Lunit egy pécsi állatorvosi rendelőbe, hogy eltávolítsák a fogkövét – kezdte beszámolóját az állat gazdája a Pécsi Újság.hu-n. – A doktornő úgy tájékoztatott, ilyen esetekben előfordulhat fogeltávolítás is. Hangsúlyozom, ez egy általános tájékoztató volt. Hogy a mi kutyánk esetében milyen szintű fogkövesedés áll fenn, arról nem kaptunk részletes felvilágosítást. Röntgenfelvételt nem készített, alapos kivizsgálás nem történt, így nem hangzott el részletes tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy hány fogat kell esetlegesen kihúzni. Nyugodt szívvel rábíztuk a kedvencünket, mondván, csak fogkő-eltávolításról van szó. Másfél évvel ezelőtt vittük hasonló kezelésre, akkor minden rendben is ment. Az orvos jelezte, hogy egy óra múlva visszajöhetünk a kutyáért. Mikor megérkeztünk a rendelőbe, a kutya magatehetetlenül feküdt, szájából, orrából ömlött a vér. Közölték, hogy fogat kellett húzni.

Megkérdeztük, mégis mennyit, mire tájékoztatott, hogy tizenegyet – részletezte.

A kutya láttán megrémültek. Nem értik, hogyan lehet tizenegy fogat eltávolítani anélkül, hogy ehhez szóbeli beleegyezésüket adnák, valamint azt sem, miért nem volt az állat állapotát felmérő alapos kivizsgálás.

A kutya gazdája elmondta azt is, hogy a Magyar Állatorvosi Kamarához fordult, kérve, vizsgálják ki esetét. Hozzátette, kedvencét még aznap este vissza kellett vinni a rendelőbe, mivel a szájában a vérzés továbbra sem szűnt meg, s csak magatehetetlenül feküdt a helyén.

Egy óra alatt összesen 11 fogát húzta ki az állatorvos az elaltatott Luninak

Az ott dolgozó orvos fájdalomcsillapítót, valamint vérzéscsökkentőt adott be az állatnak. Ételt azóta csak apróra vágva tud elfogyasztani.

– A kórlap alapján „kb. 10 fogát” kellett eltávolítani, az összes metszőfogat, valamint több zápfogat. Az összes metszőfog egy kutya esetében tizenkét darab, ha ehhez hozzáadunk több zápfogat, az már igencsak kimeríti a kb. 10 darab fogalmát. – A kórlapot is csak másnap, kérésre kaptuk meg, ami véleményem szerint egyáltalán nem szakszerű – fűzte hozzá a gazda.

A rémültség mellett más bosszantó tényező is akadt, ugyanis a megbeszélt kezelési ár helyett a dupláját kellett kifizetniük.

Nyilván adódik a kérdés: vajon az etikai eljárási szabályoknak megfelelően járt el az érintett orvos? Lapunk munkatársa megkereste a Magyar Állatorvosi Kamara baranyai szervezetének elnökét, dr. Szebeni Zsoltot, aki érdeklődésünkre elmondta, a kutya tulajdonosa valóban benyújtotta panaszlevelét az illetékes megyei szervezethez, azt pedig már továbbították az Országos Etikai Bizottsághoz.

Hozzáfűzte, ezt követően az Országos Etikai Bizottság kijelöli az I. fokú eljárásra illetékes bizottságot, amely kivizsgálja az esetet.
Megkérdeztük dr. Szebeni Zsoltot arról is, adott esetben mi a szabályos eljárás, szükséges-e bármiféle beleegyező nyilatkozat, s nem ütközik-e az etikai eljárási szabályzat valamely pontjával, hogy egyszerre ennyi fogat húznak ki egy állatnál.

– A kutyát fogkő-eltávolítás céljával vitték az állatorvoshoz, ahol felhívták a tulajdonos figyelmét arra, hogy előfordulhat fogeltávolítás. Erős fogkő esetén az állat fogai egy idő után magától is kiesnek, ami a későbbiekben még nagyobb fájdalommal is járhat. Írásos beleegyező nyilatkozat nem szükséges, elég egy szóbeli beleegyezés. A továbbiakat majd az erre kijelölt etikai bizottság vizsgálja ki – részletezte a megyei szervezet elnöke.

Az érintett állatorvos telefonon azt közölte, az ügy lezárásáig nem kíván nyilatkozni.

 


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Fogkő eltávolításra vittek állatorvoshoz egy kutyát, erre kihúzták 11 fogát bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk