A kutyák alvása tükrözi a kapcsolatukat a gazdáikkal

Új helyen, gazdával alvó kutyák alvásmintázatát befolyásolja az, hogy milyen a kapcsolatuk a gazdájukkal – derül ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem Etológia Tanszék kutatóinak Animals folyóiratban megjelent legújabb tanulmányából.

A gazdák sokat tudnának arról mesélni, hogy a kutyájuk mennyire kötődik hozzájuk. A kötődés egy fontos viselkedés-szabályozó mechanizmus, melynek feltétele a kötődési személy felé mutatott speciális preferencia.

„A kutya gazdához való kötődése kivételes jelenség, mert sokban hasonlít az anya-gyermek kapcsolathoz. A gazda biztonságot nyújt a kutyák számára, és menedéket veszélyes helyzetekben, épp úgy, mint az anya a kisgyerek számára.

Ha a kutyát az emberi viselkedés modelljeként szeretnénk használni,

márpedig szeretnénk, akkor fontos tudni, hogy vajon ez a speciális helyzetekben megnyilvánuló viselkedésbeli hasonlóság tetten érhető-e a mindennapos tevékenységeink szintjén is. Tavaly egy fMRI vizsgálat során felfedeztük, hogy a kutya kötődése befolyásolja azt, mennyire érzi jutalmazónak a gazdája hangját. A mostani eredmény egy újabb fontos hasonlóság az anya-gyermek vonatkozásban” – mondta Gácsi Márta, az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatója.

A KUTYA-GAZDA PÁROSOK KÖZÖTTI KÜLÖNLEGES KÖTŐDÉST SZÁMOS VISELKEDÉSTESZTBEN VIZSGÁLTÁK A KUTATÓK, DE AZ ALVÁSSAL KAPCSOLATBAN MÉG NEM. VAJON EZ A KAPCSOLAT BEFOLYÁSOLJA AZT, HOGY HOGYAN ALSZANAK A KUTYÁK IDEGEN HELYEN?

A választ a kutatók a kutyák viselkedésének és alvásának párhuzamos vizsgálatával keresték. Negyvenkét családi kutya kötődési viselkedését mérték fel a pszichológus kutatók által kidolgozott Idegen Helyzet Teszttel, míg a kutyák alvását egy délutáni szunyókálás során vizsgálták az egyetem alváslaborjában (természetesen a gazda jelenlétében).

Ez a kutatás az első, amely feladatmentes szociális helyzetben vizsgálta a kutya-gazda kötődés és a kutyák alvás alatti agyi aktivitásának összefüggéseit. A kutyák spontán alvását egy teljesen fájdalommentes, elektroencefalográfiás (EEG) módszerrel mérték a kutatók (hasonlóan, mint ahogy embereknél szokás).

„Az alvásnak fontos szerepe van olyan folyamatokban, mint a tanulás, az érzelemfeldolgozás vagy az egyedfejlődés. Ha az ember (vagy kutya) alszik, akkor fontos, hogy „jól”, vagyis pihentetően aludjon. Az alvás minősége mérhető például az alvásfázisok közül a mélyalvás hosszával. Izgalmas kérdés azt vizsgálni, hogy

a kutya-gazda kötődés hogyan befolyásolja az alvás minőségét,

ezáltal hogyan hat a fentebb említett folyamatokra” – mondta Reicher Vivien, az ELTE Etológia Tanszék doktorandusz hallgatója.

Kiderült, hogy a magasabb kötődési pontszámot kapó kutyák több időt töltöttek mélyalvásban, ami a legpihentetőbb alvásfázisnak tekinthető. „Első alkalommal új helyen aludni stresszes lehet. De ez az eredmény azt sugallja, hogy a magasabb kötődési pontszámú kutyák jobban aludtak a gazdáik jelenlétében. Feltehetőleg ezeknek a kutyáknak a gazda nagyobb biztonságot jelentett, így az új helyen jobban el tudtak lazulni, és így egy jót aludni.” – magyarázza a publikáció első szerzője, Cecília Carreiro, az Etológia Tanszék doktorandusza.

A kutyák gazdához való kötődése tehát nem csak a viselkedésükben, hanem az alvásukban is tükröződik.

Forrás: ELTE TTK Biológiai Intézet

Fotó: Shutterstock

The post A kutyák alvása tükrözi a kapcsolatukat a gazdáikkal appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk