A kutyák látják a mágneses teret is

Olvasási idő:1 Perc, 25 Másodperc

A kutyák szemében olyan molekulák vannak, amivel látják a mágneses teret is. Erre a meglepő eredményre jutott egy 90 emlős faj bevonásával végzett kutatás.

Nemrég zárult le az a nagyszabású kísérletsorozat, amelyben széles körben vizsgálták, hogy a különböző állatok miként érzékelik és látják az őket körülvevő mágneses mezőket.

Azt már eddig is ismerték a tudósok, hogy a mágneses tér látásáért melyik molekula felelős.
Ez nem más mint a kriptokrom 1, “fényérzékelő” molekula, amely többek között a napi ritmusunk, biológiai óránk betartásáért ( cirkadián ritmus ) is felelős.

A kutyák jól látják a mágneses tereket fényreceptorukkal

Azt a tudósok már eddig is tudták, hogy bizonyos állatokban mint például patkányok, madarak, halak és denevérek ez a speciális megtalálható.
A madarak például ezt a képességüket is kamatoztatva képesek a vándorlásuk útvonalának, és célállomásuknak pontos meghatározására. Azt, hogy ez milyen utolérhetetlen tájokozódási képességgel ruházza fel az állatokat nem nagyon kell magyarázni. Elég ha meggondoljuk, hogy például a gólyák milyen halálos biztonsággal találják meg Afrikából indulva is egy magyarországi kéményen előző ében otthagyott fészküket.

A mostani vizsgálat azt bizonyította be, hogy a kutyaalkatúak szemében nagy számban van jelen ez a molekula. Erről eddig nem rendelkezett semmilyen ismerettel a tudományos világ.

Ez egy igen jelentős csoport. Ebbe tartozik például a medve, farkas, róka, menyét, fóka, hogy csak egy néhányat említsünk.
Érdekes módon a macskafélékben nem találtak ilyen molekulát, de például találtak az orangutánban, igaz jóval kevesebbet.

Az még további kutatások és megfigyelések során kerülhet megállapításra, hogy ezek az állatok pontosan mire használják ezt az újonnan felfedezett képességüket. Ez ugyanis jelenleg még nem tisztázott, csak feltételezések vannak.
A kísérletről és a megállapításairól szóló részletes tanulmány a Nature Scientific Reports cikkében olvasható angolul.

mosthallottam.hu

 


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
1


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
5

A A kutyák látják a mágneses teret is bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk