100 kiló alatt bármilyen állatot eláshatsz a kertedben

Olvasási idő:2 Perc, 55 Másodperc

Akár egy testes bernáthegyit is végső nyugalomra helyezhetünk a saját kertünkben. Ez lényegesen olcsóbb is, mint elhamvasztatni.

Házi kedvenceink jó esetben akár több mint egy évtizedig velünk vannak, de aztán eljön a búcsú pillanata. Szinte magától értetődő, hogy a kert vége tökéletes lesz végső nyughelynek, de a társasházban, panelban élőknek nincs könnyű dolguk, ha váratlanul meghal a család kedvence.

A másik lehetőség, hogy Morzsi maradványainak kezelésével erre külön engedéllyel rendelkező vállalkozót vagy az önkormányzat által javasolt céget bízzuk meg. Korábban azonban már írtunk arról, hogy ez nem biztos, hogy a legjobb megoldás, mivel sokan úgy tartják: ezek az állatok a fehérjefeldolgozóba kerülnek. Így pedig jó eséllyel végzi abban a kajában korábbi kedvencünk, amit az örökébe lépőnek adunk. De ki akarja I. Morzsival etetni II. Morzsit? © THINKSTOCK

Ásó, kapa, udvari gödör

Nagyjából tíz éve szinte szabályozatlanul áshatott el bárki bármilyen állati tetemet, sőt dögkutak is üzemeltek az országban. Egészen addig, amíg az Európai Unióban nem szabályozták az állati tetemek ártalmatlanítását. Ez kimondja, hogy az eljárásról mindig a tulajdonosnak kell gondoskodni, aki 100 kilóig eltemetheti kertjében háziállatát.

„A vonatkozó rendelet alapján elhullott állatokat ott lehet elföldelni, ahol a talajvíz szintje a talajszint alatt másfél méternél nem emelkedik magasabbra. Az elföldelést úgy kell végrehajtani, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább egy méter legyen. Az elföldelés helye és a szomszédos ingatlan határvonala között legalább 1,5 méter távolságnak kell lennie” – közölte a Nébih. Vagyis: ha az ön kertjében nagy esőzések alkalmával megáll a víz, akkor vélhe­tően alkalmatlan a terület efféle dolgokra.

25-50 ezer a hamvasztás

Ha az állatorvosnál hagyjuk kedvencünket, akkor sem biztos, hogy megússzuk 15 ezer forint alatt, a végeredmény pedig ugyanaz lesz: a fehérjefeldolgozóban végzi. Persze ha olyan fertőzése volt az állatnak, ami miatt nincs más lehetőség, akkor kötelességünk otthagyni az orvosnál. A legszerencsésebb esetben választhatjuk a gyors és hatékony hamvasztást. Nagyjából 10 kilóig 25-30 ezer forint az ára, amiben benne van az urna is, amit aztán hazavihetünk. Egy 50 kilós kutya viszont már 50 ezer forintba is fájhat. A Noé Állatotthon is kínál hamvasztást, ahol bár nem 0–24-ben veszik fel a telefont, de mindennap hívhatóak.

– A legtöbben választanak egy szép urnát és elviszik, amit esetenként el is ásnak. De van, hogy mi szórjuk szét a hamvakat. Én szoktam javasolni, hogy maga a gazdi hozza el az állatot, mert úgy sosem fog felmerülni a kétely, hogy Morzsi helyett Cézárt kapja meg vagy egészen más hamvakat – mondta el a Borsnak Borbély Zsolt, az állatotthon kegyeleti kisállathamvasztó munkatársa.

Mellé nem lehet temetkezni

Furcsa kérésekből nincs hiány az ország legrégebbi és egyben első kisállattemetőjében sem, Alsónémedi mellett.

– Voltak, akik azt szerették volna, hogy az elpusztult kedvencük mellé temessék majd őket. Sajnos erre nincs lehetőség hagyományos temetőkben sem. Sokan ragaszkodnának szertartáshoz, amit szintén nem tudunk nyújtani. Milyen vallás alapján tennénk? Ezen kívül minden más ugyanolyan, mint egy ember végtisztességén – magyarázta Varga Balázs.

A most már harminc éve működő temetőben nagy a forgalom, van, hogy naponta többször is csörög a telefon, és néhány óra alatt ki is mennek az állatért, ha kell. Most körülbelül 4000 sír van a temetőben, egy átlagos elföldelés 30-40 ezer forintba kerül, ami az állat méretétől függ. Ebben benne van a sírhely tíz évre, kopjafa és koporsó is. Lehet urnában is temetni, ami olcsóbb, de lehet sírkövet is készíttetni, ami viszont a 200 ezer forintot is meghaladhatja. Hörcsögtől kezdve a madarakon át a kutyáig mindent befogadnak, de például lovat már nem tudnak vállalni.


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
4


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
3

A 100 kiló alatt bármilyen állatot eláshatsz a kertedben bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk