A vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára?

A témában megjelent eddigi legnagyobb tanulmány szerint a vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára, mint a hagyományos húsalapú étrend. Feltéve, hogy teljes értékű a táplálkozás.

A kutyák ugyanolyan ízletesnek találták

Több mint 2500 kutya étrendjét és egészségi állapotát követték nyomon a szakértők a gazdáik által kitöltött felmérések segítségével, összesen egy éven keresztül – olvasható az Origó cikkében. Ezek hét általános egészségi mutatót értékeltek, például többszöri állatorvosi látogatást és huszonkettő, a házi kedvenceinknél gyakorta előforduló betegséget.

A kutatók a felmérés során azt találták, hogy például a hagyományos húsalapú étrenddel etetett kutyák csaknem fele nem rutinszerű gyógyszeres kezelést igényelt, ám a különböző, vegán étrenddel etetett ebeknek csupán az egyharmadának volt minderre szüksége. Egy másik, kifejezetten erre fókuszáló, korábbi tanulmány már 2021-ben megállapította, hogy a kutyák a vegán étrendet ráadásul ugyanolyan ízletesnek találták, mint a megszokott és ismert kutyaeledeleket. De: az aktuális vizsgálatban a résztvevő kutyák egy része nyers húst kapott, és ezek némileg egészségesebbek voltak, mint a vegán kutyák összességében. Ennek azonban az lehetett az oka a tudósok szerint, hogy átlagosan egy évvel fiatalabbak voltak.

A legegészségesebb és legkevésbé veszélyes étrend

Az elmúlt években világossá vált a nyugati társadalmak túlzott húsfogyasztásának a környezetre és az emberek egészségére gyakorolt káros hatása, valamint a haszonállatokkal való bánásmód iránti, növekvő aggodalom. Ma jelenleg körülbelül 470 millió, kedvtelésből tartott kutya él a világon, és egyre több kisállat-tulajdonos fontolgatja azt, hogy a sajátjával együtt megváltoztatja a háziállata étrendjét is. A felmérések szerint körülbelül 9 milliárd dollár értékű húsmentes állateledelt adtak el világszerte 2020-ban, és az ágazat gyorsan növekszik.

A mi tanulmányunk messze a legnagyobb, témában publikált dokumentum– mondta Andrew Knight professzor, a Winchesteri Egyetem (Egyesült Királyság) munkatársa, a tanulmány vezető szerzője a The Guardian online portálnak. – Felfedte, hogy a kutyák számára a legegészségesebb és legkevésbé veszélyes étrend a táplálkozási szempontból megfelelő vegán étrend. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a nyers hús diéta némileg jobb egészségügyi eredményeket hozott, de ezek a kutyák lényegesen fiatalabbak voltak, ami egészségügyi előnyt jelent számukra. Korábbi tanulmányok jelentős része azt is kimutatta, hogy a nyers húst tartalmazó étrend sokkal jobban szennyezett patogén baktériumokkal és parazitákkal.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Shutterstock

Forrás: magyarnemzet.hu; origo.hu

The post A vegán étrend egészségesebb és biztonságosabb a kutyák számára? appeared first on Szabadagazdi.

About Post Author

eredeti cikk