Minél barátságosabb egy kutya, annál alacsonyabban áll az otthoni hierarchiában

A nyitott és extrovertált kutyák viszont általában magasabb helyet foglalnak el a rangsorban.

Minél barátságosabb egy kutya, általában annál alacsonyabb helyet foglal el a hierarchiában, és minél nyitottabb és megbízhatóbb, annál magasabbat, derül ki az ELTE Etológia Tanszék kutatásából.

Arról is született eredmény: a többkutyás háztartásokban jellemzően az idősebb kutyáké a vezető szerep.

A kutatásban a kutyákat a gazda által megfigyelt viselkedések és interakciók alapján pontozták a különböző kategóriában.

„Tudjuk, hogy a személyiség fokozatosan változhat az életkorral, ezért ellenőriztük, hogy az eredményeink az életkortól függetlenül is megállják-e a helyüket” – írta Vékony Kata, a cikk első szerzője az egyetem közleményében.

Azt találtuk, hogy a nyíltságra és nyitottságra az életkor negatívan hat, azaz pont fordított az összefüggés, mint ezen személyiségjegyek és a dominancia között. A barátságosság az életkorral és a dominancia pontszámmal azonos irányú összefüggésben állt. Az idősebb kutyák kevésbé barátságosak, a barátságos kutyák alacsonyabb rangúak.

A kutatásról megkérdeztük kollégánk éppen a szerkesztőségben tartózkodó labrador retrieverjét. Ő nem élt a kommentelési lehetőséggel, mivel éppen a kukában kutatodott egy almacsutka után.

Mit gondolsz erről?
Tetszik
Tetszik

9

Vicces
Vicces

2

Imádom
Imádom

8

Szomorú
Szomorú

0

Dűhítő
Dűhítő

0

Hűha
Hűha

0

A Minél barátságosabb egy kutya, annál alacsonyabban áll az otthoni hierarchiában bejegyzés először Kutyás hírek-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk