Szörnyeteg gazdája kezéből, a földi pokolból szabadították ki Logant: bombakeresőt faragnak a mentett kutyából

A földi pokolban élt, és alig volt reménye a menekülésre, de hamarosan megbecsült katonává válik hamarosan Logan, a belga juhászkutya: tűzszerészekkel dolgozik majd együtt. Azelőtt láncra verték, bántalmazták, nem etették rendesen, ám most a szomorú kutya szeme már ragyog, élete értelmet nyer.

A tűzszerészek Facebook-oldalukon videóban osztották meg a körülbelül másfél éves belga juhászkutya történetét. Egy Nógrád megyei településen egy szaporítónál találták meg a kutyát. Egy állatvédő alapítvány mentette meg a kutyát, ami már az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezrednél van, jó kezekben.

A felvételen Janicki Mónika, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója arról számolt be, hogy augusztusban adták át nekik az állatot, akit a „gazdája” szörnyű körülmények közt tartott, és bántalmazta is.

Pénzes Lilla, a Rex Kutyaotthon Alapítvány állatgondozója állítja: Loganhez hasonló kutyát még életében nem látott. Csaknem két nap alatt helyrejött lelkileg, miután a budapesti telephelyre került.

– Eléggé le volt soványodva, ezen kívül sajnos zúzódásnyomokat is találtunk rajta. Ez arra enged következtetni, hogy a tartója verhette. Azt sem tudjuk, mivel etethette az illető, lehet, hogy nem is kutyáknak való táppal. De valamennyi eledelt kapott. Amikor odamentünk az ebhez, bizonytalanságában agresszíven reagált, de most már jó állapotban van – mondta el a Vasárnapi Blikknek Lilla.

A kutyának gazdát kerestek, végül a tűzszerészek jelentkeztek, hogy megnéznék a jószágot, s letesztelnék. Először Németh Balázs főtörzsőrmester, az alakulat kiképző altisztje vizsgálta meg Logan viselkedését, majd elvitte 30 napos alkalmassági vizsgára.

A tűzszerészek a tesztidőszak alatt felmérték, hogy Logan rendelkezik-e a szükséges képességekkel, személyisége alkalmas-e arra, hogy a jövőben robbanóanyag-kereső kutyaként teljesítsen szolgálatot. Ingergazdag környezetben figyelték meg a magatartását. Megvizsgálták, fél-e a magasságtól, a mélységtől, különböző talajtípusoktól. Logan jól teljesített a vizsgán, s az alakulat végül úgy döntött, „kollégának” fogadja a kutyát, robbanóanyag-kereső lesz belőle.

Jövő évben indul majd a tanfolyam. Loganerős idegzetű kutyának tűnik, aki jó szolgálatot tehet az ezredben.

„Viszonylag kevés kutyával találkozunk, évente talán négy-öt egyedet képzünk ki, mert azok nagyjából hétéves periódusban dolgoznak, s váltják egymást. Logan egy teljesen nyers állat még, azt a körülbelül másfél éves lemaradást be kell pótolnia, amelyet láncon töltött. Először is a testével kell megismertetnünk, hogy a lábaival tudjon tolatni, illetve hogyan tudja használni az orrát. Megtanulja majd a robbanóanyagok szagát, a jelzésmódokat. Megtanítom neki azt is, hogy nagy biztonsággal tudjon dolgozni például gépjárműveken, hajókon, repülőkön, épületekben” – fogalmazott a közzétett Facebook-videóban Németh Balázs főtörzsőrmester.

eredeti cikk

About Post Author