Megrökönyödnek a kutyák, ha valami furcsaságot látnak

Olvasási idő:1 Perc, 12 Másodperc

Az osztrák kutatók szerint ha valami ellentmond az alapvető fizikai törvényszerűségeknek, azon a kutyák képesek meglepődni.

Ismerik a kutyák az ok-okozat elvét. Ha valami fizikailag megmagyarázhatatlan történik a szemük előtt, megrökönyödnek – állapították meg a Bécsi Állatorvosi Egyetem Messerli Kutatóintézetének szakértői. Christoph Völter és Ludwig eredményeikről a Biology Letters című tudományos lapban számoltak be.

Vizsgálataik során egy-egy képernyő elé ültettek le 14, családban élő kutyát – border colie-t – és megmutattak nekik két videót. Az egyiken egy guruló billiárdgolyó egy másiknak ütközik, az ütközéstől megáll, a másik viszont elindul. A második film szürreális volt: az első golyó jóval az ütközés előtt megállt, mire a másik érintkezés hiányában is gurulni kezdett.

A második videónál a kutyák tekintete hosszan pihent az első golyón, mely nyilvánvalóan ok nélkül megállt. Pupilláik tovább maradtak nyitva, ami a fokozott figyelem és meglepődés jele. Ez arra utal, hogy a négylábúak megértik az ok és okozat közti kapcsolatot – vélik a tudósok.

A szakemberek szerint nagyjából hat hónapos kortól kezdve az emberek és a csimpánzok csecsemői hosszabb időn át nézik azokat a jelenségeket, amelyek ellentmondanak az alapvető (fizikai) törvényszerűségeknek. A kutyákat vizsgálva a fent említett animációkat véletlenszerűen vetítették le nekik, a kísérlet során pedig megállapították, hogy a négylábúak pontosan úgy viselkednek, mint féléves gyerekek: a szemükkel tovább nézték azt a golyót, ami a logikának ellentmondó módon mozgott.

Völter szerint ez nem azt jelenti, hogy a kutyák értik a fizikát, csupán azt, hogy van egy alapvető “megértő elvárásuk” a fizikai törvényszerűségekkel szemben.


Vicces

Vicces

0


Szomorú

Szomorú
0


Imádom

Imádom
0


Unalmas

Unalmas

0


Dühítő

Dühítő
0


Érdekes

Érdekes
0

A Megrökönyödnek a kutyák, ha valami furcsaságot látnak bejegyzés először -én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk