Nincs még egy olyan állat, ami úgy ragaszkodik az emberhez, mint a kutya

Andics Attila szerint a kutyák viselkedése bizonyos szempontból hasonlít a csecsemőkéhez.

“A kutyák egészen máshogy viszonyulnak az emberekhez, mint a többi állat. […] Abban a különleges helyzetben vannak, hogy kötődnek az emberhez Valami olyasmi viselkedést mutatnak, mint amit az embercsecsemőknél lehet megfigyelni” – mondta Andics Attila, agykutató a 444 című portálnak adott hosszú interjújában.

A kutató, aki résztvevője az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoportjának, melyfebruárban egyedülálló eredménnyel rukkolt elő, elárulta azt is, négylábú barátaink miért kiváló alanyai a különböző kutatásoknak. Egyrészt, mint a szóban forgó kutatás során kiderült, mert remekül taníthatók, és nagyon jól motiválhatók, másrészt, mert eltérően a többi állattól, kötődnek az emberhez. “Ami a kutya esetében a különleges, hogy biztos pontként tekint az emberre, és hogy nagyon fontos számára, hogy az ember kedvében járjon” – mondta a szakember.

Andics a cikkben egy szemléletes példával érzékeltette a kutya és az embercsecsemő viselkedése közötti hasonlóságot. Mint elmondta, ha egy kutya megijed, ha teheti, a gazdája lábához rohan. “Ilyet egyetlen másik állat sem tesz, a háziállatok sem. Még a macskák is elfutnak, ha megijednek. Ugyanígy, ha egy kisgyerek megijed, akkor odarohan a számára biztonságot nyújtó személyhez, jellemzően az anyjához.”

Az interjúban Andics Attila egyébként beszélt arról is, a februárban publikált tanulmány, mely beszámolt az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoportjának felfedezéséről, miszerint a kutyák agyában, egy az emberéhez hasonló, a fajtársak hangjára érzékeny agyi területre bukkantak, miért egyedülálló az egész világon, és arról is, a felfedezés miért jó embernek és kutyának egyaránt. A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

Mit gondolsz erről?
Tetszik
Tetszik

74

Vicces
Vicces

0

Imádom
Imádom

21

Szomorú
Szomorú

0

Dűhítő
Dűhítő

0

Hűha
Hűha

2

A Nincs még egy olyan állat, ami úgy ragaszkodik az emberhez, mint a kutya bejegyzés először Kutyás hírek-én jelent meg.

About Post Author

eredeti cikk