27 év alatt 8 ezer kutyát mentett meg a haláltól a sanghaji szerzetes

Mint a világ legtöbb országában, úgy Kínában is rengeteg a kóbor, utcán élő állat. Szerencsére vannak olyan jószívű emberek is, akik próbálnak minél több rászoruló állaton segíteni. Egy 53 éves buddhista szerzetes például annak szentelte az életét, hogy kutyusokat mentsen meg a biztos haláltól: az elmúlt 27 évben eddig több mint 8 ezer négylábút fogadott be.

Zhixiang egy sanghaji kolostor vezetője, de mindennapi feladatainak jó részéről már tanítványai gondoskodnak, a férfi ugyanis a legtöbb idejét a kóbor ebek befogadásával és mentett állatai gondozásával tölti. A története még 1994-ben kezdődött, amikor szemtanúja volt annak, hogy egy macskát elüt egy autó. A cica szerencsére túlélte, de súlyosan megsérült, és két első mancsával igyekezett magát kivonszolni az út szélére. A főszerzetes számára hatalmas trauma volt ez a látvány, ezért is döntött úgy, hogy a négylábúak mentésével akar foglalkozni.

Először csak macskákon segített, eltemette az elhunyt állatokat, és állatorvoshoz vitte a beteg cicákat, hogy megmentsék őket. Később viszont rájött, hogy a kóbor kutyák esetén talán még rosszabb a helyzet, ők még nagyobb problémát jelentenek.

A legtöbb ebet egy olyan állami menhelyről hozta el, ahol nem gondoskodnak róluk, nem etetik őket, így a legtöbben éhen halnak, vagy elaltatják őket. A többieket az utcáról menti meg, ahol szintén a biztos halál várt volna rájuk. Ilyenkor néhány napra a templomba viszi őket megfigyelésre, gyógyszert és ellátást kapnak. Mára már megtanulta az állatorvosi feladatok egy részét, hogy spóroljon a költségeken. Az ebek hosszú éveken keresztül a kolostorban kaptak helyet, és egy részük a mai napig ott élhet, de akkora kutyasereg gyűlt össze, hogy 2019-ben a férfi bérelt egy menhelyet Putungban, és sok állatot itt tart.

A menhelyen rajta kívül több szerzetes és önkéntes is dolgozik, és a férfi sokáig adományokat sem fogadott el, saját költségén látta el a négylábúakat. Egy idő után azonban annyira megsokasodtak, hogy nem bírta anyagilag, így jelenleg már örül, ha az emberek segítenek neki, de leginkább csak tápokat kér a pénz helyett.

Most több mint 5 ezer kutya él a menhelyen, de mellettük cicákon, csirkéken, kacsákon, libákon sőt még pávákon is segít a szerzetes. Állatai egy része van olyan szerencsés, hogy szerető gazdira talál, de Zhixiang szigorúan csak olyanoknak adja oda őket, akiket alaposan leellenőriz, és megbizonyosodik arról, hogy valóban jó dolga lesz nála a kutyusnak.

(Forrás: Femina, Fotók: AFP, SHINE)

About Post Author