Az első Közösségi Kutyás Könyvtár nyitotta meg kapuit október 4-én a DOG3 Közösségi Kutyás Térben a III. kerületben.

 

A könyvtárat a több mint 10 éves EB OVO Egyesület hívta életre azzal a céllal, hogy olyan magas színvonalú vagy Magyarországon nehezen beszerezhető szakmai művek váljanak elérhetővé az érdeklődők számára, amelyekből minden gazdi tanulhat, fejlődhet.

 

Az ötlet Vass Viktóriától, az EB OVO elnökségének egyik tagjától származik. Ő válogatta össze azt az 53 könyvet és 44 e-book-ot, melyek jelenleg elérhetőek.

 

A magyar nyelven elérhető könyvek többsége leginkább általános szórakoztató céllal szól a kutyákról.” – mondja Viki – “Én kutyatrénerként sok időt áldozok arra, hogy képbe kerüljek az aktuális külföldi kutyás szakirodalommal, és azt gondoltam, nem vagyok ezzel egyedül. A könyvtár tartalmát nem csak szakmabelieknek, hanem magukat képezni akaró gazdák számára is válogattam.

 

A könyvtárban főként angol nyelvű könyvek vannak, de magyar könyvekkel is találkozhatunk.

 

A könyvek között olyan ritkaságok is szerepelnek, mint például Turid Rugaas norvég kutyakiképző alapművei, köztük a kutyák csillapító jelzéseiről szóló mű, amely megjelenésekor alapjaiban változtatta meg a kutyák kommunikációjáról való ismereteinket; vagy James O’Hare amerikai viselkedéskutató a kutyák (főként nemkívánatos) viselkedése értékelésének módszereiről szóló könyve. A könyvek válogatása során külön hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatalabb korosztály is találjon kedvére valót: akár a szépirodalmi kutyás művekben (pl. Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya című kötete amely a népszerű Disney animáció alapját képezte), akár a Lili Chin amerikai grafikus által illusztrált Dr. Sophia Yin állatorvos könyvében, amely a kutyákkal való helyes kapcsolatteremtés veszi át egyszerűen, ám érthetően a gyerekek és szüleik számára.

 

Az első Kutyás Közösségi Könyvtár jelenleg olvasótermi kereteken belül működik az óbudai Kutyás Közösségi Térben és a DOG3 Klubtagok számára elérhető nyitvatartási időben.

[See image gallery at ebovo.hu]

About Post Author

eredeti cikk