Támogasd Te is programunkat, hogy az állami gondozásban lévő gyerekek teljesebb életet élhessenek!

Egy egyedülálló projektbe vágtuk a fejszénket a Kuckó Önkéntes Programmal és Ádány Timi coach-csal. 6 állami gondozásban nevelkedő tinédzsernek nyújtunk egy 3 hónapos állatasszisztált foglalkozássorozatot Budapesten.

Közös célunk, hogy a program befejeztével a gyerekek könnyebben felismerjék érzéseiket, hatékonyabban és asszertívebben tudják kifejezni azokat és elindulhassanak az önazonosság felé vezető úton, hiszen erre nekik még nagyobb szükségük van, mint a családban nevelkedő gyerekeknek.

 

Miért épp egy állatasszisztált programot állítottunk össze számukra?

Az állatok, -esetünkben egy speciálisan képzett, terápiás vizsgával rendelkező kutya-, képesek ráhangolódni az emberre, átvenni a hangulatát, figyelni rá és és egy szakember támogatásával segíteni őt. Az előre meghatározott célok érdekében végzett terápia számos bizonyított jótékony testi, pszichés, szociális és kognitív hatással bír.

A terápiás kutyák alkalmazása jótékonyan hat a résztvevők szociális és érzelmi fejlődésére.

A terápia során növelhető a gyermekek önbizalma és empátiája. Jobban kezelik az őket érő stresszt, megküzdő képességeik javulnak, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, javul a kedélyállapotuk. A kutya jelenléte a fejlesztő foglalkozásokon óriási motiváció a gyerekek számára, nincs az a feladat, amit ne végeznének el szívesen kedvencük jelenlétében. Olyan feltétel nélküli szeretet alakul ki a gyermekek és a kutya között, ami ritkán adatik meg az ő életükben.

A kutyás terápiás foglalkozás erősíti a résztvevők társas viselkedésre való törekvését, így segít a közösségbe való beilleszkedésben.

A Kuckó egy igazi alulról szerveződő önkéntes program. 8 éve kezdődött minden egy gyerekotthonos tánctanítással, mára pedig az összes budapesti gyermekotthonnal kapcsolatban vannak, és próbálnak minél gyakrabban eljutni vidékre is. Programjaik mellett fontosnak tartják az okos és fenntartható adományozást, vagyis az adományozási kultúra fejlesztését. Mottójuk a „jól adni jó”. Havonta járnak az otthonokba fodrászkodni, takarítani, hatodik éve csinálják a Kuckó Adventi gyűjtést, amire 2020-ban több mint 5 millió forintot sikerült összegyűjteniük. Az összegből eljutottak közel 800 otthonban élő gyerekhez, de meglepték a nevelőket, gyermekfelügyelőket is. Emellett mentorkodnak, összekötnek, kérnek, hálálkodnak és igyekeznek minél gyorsabban és hatékonyabban reagálni az otthonokból érkező megkeresésekre.

A Kuckó egy igazi szerelemprojekt, amit munka és család mellett csinálnak, ezért nagy öröm volt, amikor 5 éve harmadikok lettek a Highlights of Hungary díjátadón, tavaly év végén pedig a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól főigazgatói dicséretben részesültek.

Elsősorban az élményekben hisznek, de az évek során egyre nagyobb késztetést érzenek az egyszeri programok helyett a hosszú távú projektek megvalósítására, melyeknek sorsfordító hatása lehet. Ezért is örültek meg az EB OVO kezdeményezésnek, amihez első szóra és nagy örömmel csatlakoztak. Nehezen választották ki azt az otthont, ahol a terápiát elkezdjük, de bíznak benne, hogy idővel még több helyre el fognak jutni az adományozók segítségével.

A program megvalósításához 340.000 HUF-ra van szükségünk, a befolyt összeg 100 %-át a terápiária fordítjuk. Az utalásokat előre is köszönjük! EB OVO Közhasznú Egyesület Unicredit Bank 10918001-00000074-21510004 Megjegyzés: “Kuckó támogatás”

About Post Author

eredeti cikk